Prima Primissima díjra jelölték a kerület díszpolgárát, Hollerung Gábort

by bcsenge

A korábbi évekhez képest idén jelentősen több jelölés érkezett a Prima Primissima díjra. A jelöltek között van Hollerung Gábor is, a Budafoki Dohányi Zenekar (BDZ) karmestere, a Zempléni Fesztivál igazgatója és művészeti vezetője.

Tevékenységét a szakmában már korábban is díjazták, szeptember közepén kapta meg a Zemplénért díjat az elmúlt húsz évben nyújtott ösztönző munkájáért. Nemcsak a zempléni régió kulturális és művészeti életének meghatározó alakja, hanem a 22. kerületé is. Munkásságát elismerve 2020 szeptemberében lett a kerület díszpolgárává avatva, amellyel régi álma teljesült.

“A lokális közönség hihetetlen érték. Az a szeretet, ami körülvesz minket, nagyon kézzelfogható, sajátunknak érezzük. Itt, a 22. kerületben érződik minden társadalmi eseményen, hogy az ittlévők valamennyien barátok. Ezt én mindig irigyeltem, s nagyon szerettem volna budafoki lakos lenni. Ebből a szempontból nagy érték, hogy befogadott ez a helyi közeg. Úgy érzem, hogy lelkileg budafoki vagyok, mert ennek a kultúrának a része vagyok, részben teremtője és részben kiszolgálója is”- mesélte nekünk interjújában.

A sokak által kedvelt művész idén a Prima Primissima díj jelöltjei közé került be a magyar zeneművészet kategóriában.

“A Liszt Ferenc-díjas érdemes művész az egész életét a klasszikus zene népszerűsítésének szenteli. A Zeneakadémián karvezető és karmester szakon végezett. 1980-tól máig vezeti a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot, ő hozta létre az Énekel az ország mozgalmat. 1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karnagya, majd vezető karmestere, igazgatója. Európán kívül Izraelben, Brazíliában, az USA-ban, Tajvanon és Kínában is tanított, illetve dolgozott vendégkarmesterként. A tanítás is egyfajta szenvedély az életében. A pályáját meghatározó tanároknak köszönhetően úgy véli, hogy a tanítás legfontosabb része, hogy konvertibilis tudást adjunk át a következő generációnak, legyen szó profi zenészekről, kórusénekesekről vagy akár a közönségről” – írta a primaprimissima.hu.

A több évtizedes hagyománnyal bíró rangos elismerést és a vele járó támogatást a művészeten kívül a tudomány, a sport, az oktatás és az ismeretterjesztés területein a munkásságukkal kiemelkedő jelölteknek adják át. Az ünnepélyes átadóra december elején kerül sor a Művészetek Palotájában.

Olvasta már?