Próbaidő után, ősztől lesz új parkolási rend Budafokon

by gaalt994

A 2019-ben, Budafok-Tétényben az önkormányzat által kezdeményezett lakossági konzultáción a többség elutasította, hogy fizetős legyen a parkolás a XXII. kerületben. Karsay Ferenc polgármester ezért nem szavazta meg a Főváros egységes parkolási rendszerét.

„Budafok belvárosában egyre nagyobb szerepet kap a P+R alkalmazás” – fogalmazott online fogadóóráján Karsay Ferenc. A polgármester ez alatt azt érti, hogy sokan az agglomerációból vagy a kerület külső részeiből érkezve az ingyenes parkolás miatt ezen a területen teszik le az autójukat, majd közösségi közlekedéssel utaznak tovább, a nap végén pedig ugyanezt fordított irányban teszik meg hazaútjuk során.

Ez azt eredményezi, hogy akinek valóban Budafok-Belvárosban van dolga, az könnyedén hoppon maradhat parkolóhely-keresés közben.

„Én azt az ígéretet tettem, hogy nem lesz fizetős a parkolás Budafokon, amíg ezt az itteniek nem kérik. 2019-ben megkérdeztük a lakosságot, és elsöprő többségben mondták a helyiek, hogy nem szeretnének fizetős parkolást. Ezt a jelenséget viszont valahogyan kezelni kell” – mondta a polgármester.

„Az intézmények, például iskolák, óvodák környékén rövidebb ideig, fél órát, általánosságban pedig 3 órát parkolhat valaki egy helyen” – ismertette Karsay a Budafokra vonatkozó tervet, amely szerinte az egyetlen megoldás addig, amíg a helyiek nem akarnak fizetős parkolást. Ez utóbbi alól egyébként a helyben lakók mentességet kapnának.

Az önkormányzat mindenkitől várja a kérdéseket illetve a javaslatokat a parkolas@bp22.hu e-mail címen. Az időkorlátos területeken a közterület-felügyelet munkatársai a szélvédőre helyezett figyelmeztetéssel jelzik, hogy aki megszegi az időkorlátot, az „élesben” majd pénzbüntetésre számíthat. A polgármester elmondta: ez a türelmi időszak augusztus végén jár le, míg ténylegesen ősztől lép életbe a korlátozás, ekkortól már büntetik is a szabályszegőket.

Olvasta már?