Svédasztal a kerületi iskolákban?

by ildikarakai

A polgármester újabb területet vett célba, hogy a kerület ebben is a legjobbak közé tartozzon: a gyermekétkeztetést. Külföldi és hazai példákat is tanulmányozott, így az sem kizárt, hogy hamarosan már Budafok-Tétényben is úgy menzázhatnak a gyerekek, mint az Egyesült Királyságban. A tesztüzem egy kisebb iskolában indulhat majd, előtte pedig folytatja a kóstolásokat. Erről kérdeztük most Karsay Ferencet. 

Milyen lépéseket tettek, hogy visszaálljon a rend az iskolai menzákon?

Amikor romlott a gyermekek étkeztetésének a minősége, akkor azt az ígéretet tettem, hogy mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a gyermekeink továbbra is minőségi ellátást kapjanak. Ennek előzménye volt, hogy az alapanyagárak miatt jelentősen megnövekedett árakat kompenzáltuk –  hozzájárultunk, hogy közös megegyezéssel növeljük azt az árat, amit az önkormányzat fizet -, úgy, hogy közben a szülőknek a térítési díjat az étkezésért nem emeljük. Ez alapozta meg azt, hogy valóban jó minőségű ételt kapjanak a gyerekeink, és a legtöbb helyről azt a visszajelzést kaptuk, hogy javult a helyzet.

Ezen a héten hol lesz a kóstolás?

Februárban a Baross Gábor Általános Iskolában azt tapasztaltam, hogy amit ott kapnak a gyerekek, az alapvetően rendben van. Több megkeresés jött, hogy Nagytétényben a Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a szülők nem elégedettek az étkeztetéssel, ezért megígértem, hogy oda is elmegyek. A szülők számára is biztosítják azt a lehetőséget, hogy kóstoljanak. Ide szándékosan ezen a héten megyek, hogy ne essen egybe a szülők kóstolásával a látogatásom. 3-4 napig a Bartók Béla Általános Iskolát keresem fel ezen a héten.

Amikor megjön a polgármester, akkor jobban figyelnek a konyhán?

Erre még nem tudok válaszolni, hiszen a Barossban ismernek, rendszeresen ott vagyok, hiszen ott tanítok. Az, hogy a Bartókban mi a helyzet, arról majd beszámolok. Ide is kötődöm, több mint 30 év tanítás után minden kerületi iskolából jöttek gyerekek a tanuszodába, ahol korábban tanítottam, ezért a kollégák közül is sokakat ismerek. Saját gyerekeim is a Bartókba jártak, itt is van helyismeretem. Célom, hogy őszinte véleményt mondjanak az érintettek, a szülők, a gyerekek és a konyhán dolgozók is. Erre törekszem. Legutóbb a gyerekekkel is közvetlenül tudtam beszélgetni, erre fogok törekedni a Bartókban is. 

Mennyire válogatós?

Én is menzákon nőttem fel, ismerem a műfajt. Elvárom, hogy az étel akkor is ízletes legyen, ha nem én választok, de nem válogatok. A gyerekek teljesen elkülönítik az otthoni étkezést az iskolaitól. Nem azt keresik, amit otthon esznek, olyan dolgokat is megesznek, amikkel otthon nem is találkoznak. A változatosság, a sokszínűség és az egészségesség – ezek olyan szempontok, amiket össze kell hangolni. Ebben van egy missziós feladata a gyermekétkeztetésnek. 

Nemzetközi és hazai példákat is szemügyre vett?

Én végignéztem a Jamie Oliver sorozatát, amikor próbálkozik ezzel a brit iskolában. A világ egyik legjobb szakácsa sem távozott egyértelmű sikerélményekkel a gyermekétkeztetésből, de remélem, hogy legalább olyan eredményeket itt is el tudunk érni a kerületben. Egy újdonságot is tervezünk. Fel fogom keresni Dabas városát, ahol azt az újítást vezették be, hogy büférendszerben étkeztetik a gyerekeket. A kiadott adag el nem fogyasztását kiiktatták ezzel a módszerrel, hiszen a gyerek annyit szed magának, amennyit szeretne és abból, amit ő szeretne. Érdekes kísérlet. Ott arról számoltak be, hogy eredményes is, és valószínűleg ezt mi is ki fogjuk próbálni egy kisebb iskolában, és megnézzük, hogy működőképes-e. 

A szállodákban már bevált ez a módszer. Az iskolákban milyen buktatói lehetnek?

Az étkezésre rendelkezésre álló fedezet egy elég fontos korlát, tehát ez nem azt jelenti, hogy a rántott húsból annyit fog enni a gyerek, amennyi belefér, hanem azt, hogy nem tesznek a tányérjára olyan felesleges mennyiséget, amiről előre tudja, hogy nem akarja megenni.  Amit az átlagos adagból az egyik gyerek nem eszik meg, azt viszont elfogyaszthatja egy másik. Ennek működőképességét a szakemberek is folyamatosan monitorozzák. A konyhai dolgozók munkájának most is minőségi mércéje, hogy hajlandók-e alkalmazkodni ahhoz az igényhez, ha egy gyermek nem kér valamit, mert nem szereti. Van, ahol ezt abszolút nem veszik figyelembe, van ahol pedig ezt megteszik. Ez utóbbi tűnik helyesnek, amit a büférendszer megold.

Főkép: Karsay Ferenc/Facebook

Olvasta már?