Szemétügyi körkép a kerületben: kinek kellene eltakarítania a hulladékot?

by nora.farmosi

A kerületi lakosok rendszeresen osztanak meg fotókat a közösségi oldalakon olyan területekről, amelyeken szemmel láthatóan sok a hulladék. A közterületek mellett gyakran a természetvédelmi területeken is áldatlan állapotok uralkodnak, ami sokaknál kiveri a biztosítékot.

Megkerestük az engedélyek kiadásáért felelős Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, mivel a honlapjuk szerint az ő feladatuk lenne a közterületek, közparkok tisztaságának, általános-, rendeltetésszerű állapotának folyamatos felügyelete, az épített és természeti környezet védelme, a települési szilárd és folyékony hulladékok, a veszélyes és a kommunális hulladékok illegális lerakásának megelőzése, magakadályozása.

Megkeresésünkre az alábbi választ kaptuk:

“A Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata visszatérően ellenőrzi a Nagytétényi Dunapart természetvédelmi területet, ugyanakkor Budapest XXII. kerület egyéb közigazgatási területein a bejelentésben szereplő illegális hulladékelhelyezés miatt keletkező problémával összefüggő általános közterület-felügyeleti feladatok a kerület által ellátandó részfeladatok közé tartoznak.

A Rendészeti Igazgatóság Budapest XXII. kerületben kizárólag az aluljárók területén lát el közterületfelügyeleti feladatokat, az aluljárók kivétel a tárgyi problémával összefüggésben a kerületi közterület-felügyelet az illetékes.

A rendezvényekre vonatkozóan arról tudom tájékoztatni, hogy az ott keletkezett hulladék elszállítása főszabályként a szervező vagy az általa megbízott szervezet feladata. További kérdés esetén kérjük szíveskedjék a Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatal Hatósági Iroda keretén belül működő Közterület-felügyeleti Csoporthoz (1221 Budapest, Városház tér 11., e-mail: ugyfelszolgalat_btkf@bp22.hu) fordulni”.

A válasz szerint tehát a kerületi közterületfelügyeleti csoportnak kellene takarítania, még olyan rendezvények után is, amire a FÖRI adja ki az engedélyt.

Ezzel szemben az önkormányzattól megtudtuk, hogy a fővárosi tulajdonú védett területre a kerületi önkormányzat nem küldhet ki közterületest intézkedni, mert nincs ilyen joga és lehetősége. Csak a tulajdonos Főváros intézkedhet a saját területén. Ahogy az önkormányzat a magáningatlanokba sem mehet be intézkedni.

Ha a Főváros szerint a Duna-part kerületi közterület, akkor felmerül a kérdés, hogy miért ők adnak ki engedélyt a terület használatára?

A kerületi lakosok elmondása szerint a Duna-parton, az Ártéri erdő területén tartott rendezvények után gyakran marad szemét, a természetvédelmi terület azon szakaszán is, ahol egy olyan rendezvényt tartanak, amire a FÖRI adott ki engedélyt. A fekete zsákokban összegyűjtött szemetet is ennek a helynek a közelében találtuk, míg egy másik helyszínen, körülbelül innen 1,5 kilométerre korábban a lakosok dokumentálták, hogy nagy mennyiségű hulladék és fából, raklapból készült bútorok voltak hátrahagyva a természetben.

Úgy tűnik, hogy mióta a Főváros védetté nyilvánította a Duna-partot, azóta nincs gazdája. Vannak viszont a területen a Főváros által támogatott bulik, amelyek előtt és után, illetve ezektől függetlenül, nagy mennyiségű szemét halmozódik fel.

Amíg megy a vita, a szemét gyűlik, amit a lakosok a helyi Facebook-csoportokban is dokumentálnak. Kollégánk is járt a helyszínen, az Ártéri erdőben. A természetvédelmi területen úgy tűnt, hogy épp egy szemétszedési akció eredményét dokumentáltuk, mivel nagy mennyiségű hulladék volt fekete zsákokban összegyűjtve, mellette több gumiabroncs is hevert. Nem tudni, ki szervezte az akciót, ahogy azt sem, hogy azóta elszállították-e a szemetet, és ha igen, milyen gyakran teszik ezt meg.

A témában megkerestük Havasi Gábort is, aki korábban 2022. május 23-án, a Fórum a Nagytétényi Duna-partról elnevezésű lakossági fórumon azt ígérte, hogy a védetté nyilvánított területet garantáltan rendszeresen ellenőrizni fogják, védik, és ha kell, bírságolnak. A rendezvényt, aminek helyszínéhez közel a hulladékot összegyűjtötték, egy baloldali civil szervezet szervezi Momentumos politikusokkal. Ezért is fontos Havasi ígérete. Kérdéseinkre eddig nem válaszolt. Amennyiben érkezik válasz, azt közölni fogjuk.

Olvasta már?