Szolidaritás és magyar-lengyel barátság: megemlékeztek a szmolenszki tragédia áldozatairól Budafokon

by nora.farmosi

Ahogyan tavaly, idén is tiszteletét tette a XXII. Kerületi Önkormányzat a Mementó Szmolenszkért emlékműnél, ahol megemlékeztek a 2010-es tragikus légi katasztrófáról.

Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński – Lengyelország volt miniszterelnöke – együtt avatták fel a magyar emlékművet még 2018-ban, mondván, a tragédia egy közös ügy, nemcsak lengyel vonatkozásai vannak. Fontos a kapcsolattartás, a barátság megléte és folyamatos ápolása.

A mai megemlékezésen Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere is tiszteletét tette, aki a XXII. Kerületi Önkormányzat tagjaival koszorút helyezett az emlékhelyre.

A magyar és lengyel himnuszok eléneklése után Kállainé Jakab Ágota, a XXII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, mennyire hálás azért, hogy évek óta megemlékeznek az áldozatokról.

Ahogyan tavaly Németh Zsolt is elmondta akkori megemlékező beszédében: amikor a két nemzet történelmében valamilyen sorsfordító esemény történt, akkor azt mindkét országban szolidaritással fogadták, hiszen mindennél fontosabb az együttérzés, az empátia. Az emlékmű azért is különleges, mert az egész világon a legelső volt, melyet átadtak, ugyanis a varsóit is csak két nappal a magyar után avatták fel.

A köszönő beszédek után megtörtént a koszorúzás is, mindenki lerótta tiszteletét az emlékműnél.

Olvasta már?