Tablet helyett metronóm és furulya: interaktív módon ismerhették meg a gyerekek a hangszereket a Klauzál Házban

by nora.farmosi

Sólyom Tamás zenész szórakoztató módon mutatta be a gyerekeknek a hangszerek működését.

A Klauzál Ház termében szép számban gyűltek össze a gyerekek és szüleik, hogy a játékos folgalkozáson tanuljanak a hangszerekről és a muzsikáról. Mozdulatjátékok, tempójáték, képmutogatás, találós kérdések, közös zenélés és éneklés is volt a porondon.

A gyerekek megtudhatták, hogy mi a metronóm, hogyan működik a furulya, hogyan kell az ütőhangszereken játszani, de arra is fény derült, miért van a kotta. Szemmel láthatóan nagyon élvezték az előadást, ami előtt Sólyom Tamást kérdeztük.

Mit gondol, melyik korosztály a leginkább fogékony a zenére?

Nekem az a tapasztalatom, hogy mindegyik korosztály. A gyerekek különösen nyitottak az újdonságok iránt, fogékonyak a játékra és a művészetekre, csak azt a nyelvet kell beszélni, amit ők megértenek. Ezt nem gyereknyelven, gügyögve értem, hanem felnőtt nyelven, olyan kifejezésekkel élve, amik számukra is egyértelműen érthetők.

Annyi minden köti le a gyerekeket manapság, az okoseszközök száma egyre magasabb szinte minden családban. Ön mivel tudja lekötni őket?

Az alapvető működése az embernek nem köthető az elektronikus eszközökhöz. A technológia változása azonban azt eredményezte, hogy az most átszövi a mindennapjainkat. Valójában az emberek szeretik a nem elektromos eszközöket is, hiszen a törzsfejlődésünk nem ezekkel zajlott le. Ha az ember egyszerű eszközökkel csodákat mutat be, az leköti a gyerekeket.

Felvehetik a versenyt egy tablettel vagy okostelefonnal is?

Természetesnek tartom, hogy a technológia által nyújtott hihetetlen látvány- és hangzásvilágot nem lehet máshogy pótolni, ezért tartom rendkívül nagy problémának, amikor egy gyerek ahelyett, hogy könyveket olvasna, kap egy telefont, hogy maradjon nyugton és játsszon. Ez egy rossz irányba viszi az emberi agy működését, ami most már kisgyermekkorban elkezdődik. Mindig vannak, akik erre fogékonyak, és ez a szülőkön múlik. Akik már csak a telefonban, laptopban, számítógépes játékokban, animációs filmekben hisznek, azok már elindultak egy olyan úton, ahonnan nem hivatásom visszafordítani őket.

Olvasta már?