Telt ház előtt emlékeztek Cseh Tamásra a Klauzál Házban

by talastunde

A 81 éve született Cseh Tamásra emlékezett Vecsei H. Miklós alkotótársaival, Szabó Balázzsal és Ratkóczi Hubával. Az általuk életre hívott Füst a szemében című produkciót január 21-én láthatta a közönség a Klauzál Ház telt házas színháztermében, a magyar kultúra napja alkalmából.

A dalszerző-előadóművész halálának 80. évfordulójára készült műsort az elmúlt egy évben országszerte sokan láthatták, ez alkalommal pedig mi is részesei lehettünk az élménynek. A Cseh-Bereményi-szerzemények mellett egyes szám első személyben hallhattuk az ikonikus gitáros-énekes élettörténetét Bérczes László Cseh Tamással készített beszélgetőkönyve nyomán.

A Füst a szemében című előadás nem kifejezetten koncert, bár két remek zenész és egy színész közös találkozása a darab, amelynek dalaiban a múlt és a jelen ér össze.  A dalok mellett párhuzamosan megszólal Vecsey H. Miklós előadásában a rákkal küzdő beteg Cseh Tamás, aki reflektál betegségére és a világra.

A zenei utazás kronológikusan mutatja be az előadóművész pályájának nagyobb állomásait és az ezekből a korszakokból született dalokat. Az előadás címe Cseh Tamás indián keresztségben kapott nevére utal, hiszen a bakonybéli indián tábor egyik alapítója volt Cseh Tamás, akit indián társai Füst a szemében névvel illettek.

Cseh Tamás 1967-1974 között rajzot tanított a budapesti Üllői úti általános iskolában, nyaranta részt vett a gyermekek balatoni táboroztatásában. 1970 óta dolgozott együtt Bereményi Gézával. 1972 és 1977 között a Huszonötödik Színház tagja volt (önálló estek: Dal nélkül, Levél nővéremnek). 1977 és 1978 között az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon tartott önálló dalesteket. Ezek az életperiódusok elevenedtek fel az est során dalokban és prózában.

Az egyszerű színpadi képet kiváló fénytechnika kísérte, amely a dramaturgiát is erősítette. Ratkóczi Huba elektromos gitárján csodálatos dallamokat játszott, remekül kiegészítette a két akusztikus gitár játékát, sőt, néha basszusként is funkcionált. Az előadás során végigkövethettük Cseh Tamás és Bereményi Géza találkozásának történetét és barátságuk alakulását is. Cseh Tamás 1970 körül kezdett dalokat írni Bereményi Géza szövegeire. A zenész Másik Jánossal készített első lemeze 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, majd 2009-ben bekövetkezett haláláig több mint ezerkétszáz dalt írt. 

A három előadó csodálatosan prezentálta a Bereményi-Cseh-dalokat. Nagy erénye az előadásnak, hogy a zenészek nem Cseh Tamás előadói hangján szólaltak meg, nem is kísérelték meg interpretálni az előadásmódját.  A közönség vastapssal köszönte meg a finom arányokkal szerkesztett, jól megkomponált előadást. A Füst a szemében című produkció egy időutazás Cseh Tamás élettörténete mentén, amelyben megjelenik a nagyszerű előadó sajátos életszemlélete, humora és egyénisége is.

A Klauzál Ház programszervezői egy nagyszerű fotókiállítást is szerveztek az előadás alkalmára. A Cseh Tamásról készített fotók között találjuk kerületünk egyik kiváló fotóművészének, Czimbal Gyulának is több Cseh Tamás portréját.  

Fotó: Müller Anikó photo, Agoston Zacs, Ferenc Pató, Németh Gyula

Olvasta már?