Tízéves lesz hamarosan a Leányka utcai közösségi kert

by talastunde

Stokker Kálmánné tíz éve már, hogy a Leányka utcai közösségi kert ügyeit szervezi. Ott volt a kert születésénél is, azóta rengeteg energiát tett abba, hogy a közösségi kert használói megfelelő körülmények között termelhessék a zöldségeiket, a gyümölcseiket minél zöldebb, rendezettebb környezetben. A kertvezető Zsuzsannát kérdeztük a hamarosan tizedik születésnapját ünneplő kerttel kapcsolatban.

Mikor jött létre a közösségi kert?

Kaló Márk egykori önkormányzati képviselő kezdeményezésére jött létre tíz évvel ezelőtt a közösségi kert. Én korábban hallottam már és láttam is külföldön működő közösségi kertekről, tudtam, hogyan működhet egy ilyen fajta összefogás az önkormányzattal.  Az önkormányzat a Leányka u. 60 szám alatt talált alkalmas területet erre, a játszótér mögött. A Budai Nagy Antal Gimnáziumban volt az alakuló ülésünk március 1-jén.  Nyárra elkészültek az ágyások, és júniusban már elkezdhettük a gazdálkodást a kertben.

Hány kerttárssal dolgoznak együtt?

Összesen 34 ágyás van és 30 kertgondozó.  7-8 tagunk van, akik a kezdetek óta, vagyis már tíz éve művelik a parcellájukat.

A parcellákon kívül más növények is vannak?

A parcellákon kívül is nagy a zöld terület,  többféle növényt telepítettünk. Nagyon sok gyümölcsfát, meggyfát, cseresznyefát. Van ribizlibokor, egres, josta. A virágos növényeket főleg a kerítés mellé telepítettük. Törekedtünk arra, hogy változatos növényzetet hozzunk létre, kínai selyemmirtusz, kamcsatkai mézbogyó-különlegességeink is vannak.

Kaptak segítséget a kert növényzetének tervezésében, kialakításában?

Gáfor Gergő kertészmérnök segített a tervezésben a kezdetekkor. Rengeteget beszélgettünk a parcellagondozókkal, hogy milyen növényeket érdemes telepíteni, ennek megfelelően alakult ki a kert mai képe. A terület kb. 2000 négyzetméter, amely két szinten terül el.  Egy lépcső vezet a fenti részhez. Az önkormányzat alakította ki a lépcsőszerkezetet. Nagyon szeretjük ezt a hatalmas zöld felületet. A kert végében elhelyeztünk egy tűzrakó helyet padokkal, és van egy kis faházunk is, amiben a kerti szerszámokat tároljuk.

A COVID időszaka alatt is végezték a kerti munkákat?

Főleg nyugdíjasok és kisgyerekes családok tagjai a közösségi kertünknek. A COVID alatt, amikor a játszótér is zárva volt, menedékként éltük meg, hogy használhattuk a kertet. Ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy kimozduljunk. Rendkívül értékeltük ennek a jelentőségét. Óriási erőt adott nekünk, hiszen a kerti munka hasznossága mellett közösségépítő szerepe is van. A gyerekeknek homokozót is kialakítottunk, itt minden lehetőség megvan, hogy tartalmasan töltsék a tagok a szabad idejüket.

A tíz év alatt mennyire változott meg a kert állaga?

Minden évben kijárnak az önkormányzattól az illetékesek, és felmérik a kert állapotát. A virágágyasok kereteit mindenképpen javítani kell. A tíz év alatt az akácfából készült ágyáskeretek elkorhadtak, a kerítés is rossz állapotban van, főleg a Leányka utca felőli rész. Ezek felújításra szorulnak.

A kezdetektől ön koordinálja a szervezési feladatokat?

Igen, én az elejétől fogva pátyolgatom a kert ügyeit, de jómagam is termelő vagyok. A közös ügyek szervezésében segítségemre van még Sebők Istvánné Anna, aki szintén kerttársunk, ő főleg a pénzügyek terén komoly támaszom, hiszen ő szedi a tagdíjakat, amiből kifizetjük a vízszámlát, illetve a fejlesztések költségeit. Rendszeresen veszünk marhatrágyát, perlitet, szerszámokat, öntözőkannát. Vettünk bográcsot és nyársakat is.  Az évi tagsági díj 6000 Ft.

Megünnepelik a kert tizedik születésnapját?

Mindenképp szeretnénk megünnepelni ezt az évfordulót. Amennyiben jó idő lesz, akkor a kertben, de arra is gondoltunk, hogy a megalakulásunk helyszínén, a Budai László Gimnázium dísztermében tartanánk egy összejövetelt, illetve szerveznénk egy rendezvényt. Nagyon sok szép fotó készült már a kertről, a fényképekből egy kiállítást is össze lehet hozni. Május végén, június elején tervezzük a szülinapi partit, amit természetesen az önkormányzattal együtt szeretnénk megszervezni.

Hogy látja, nagy igény van a kertre a kerületben? 

Igen, büszkén mondhatom, hogy nagyon népszerű a közösségi kertünk a lakók körében. Folyamatosan jelentkeznek az új tagok. Pár napja 3 új kerttárssal bővült a tagságunk.

Olvasta már?