Többe fog kerülni az étel a menzákon, de az önkormányzat kifizeti a különbözetet

by gaalt994

Fontos dologról döntöttek a december 8-i testületi ülésen.

December 8-án, csütörtökön tartotta legutóbbi képviselő testületi ülését Budafok-Tétény önkormányzata. Egyebek mellett döntöttek arról is, hogy bővül a jogosultak köre, és több ellátást emelnek a kerület szociális támogatási rendszerében. Ezen kívül fontos fejlemény történt a kerületi gyermekétkeztetés terén is.

Az ülésen ugyanis döntés született arról, hogy az önkormányzat többletforrást nyújt, hogy a budafok-tétényi óvodások és iskolások minőségi étkeztetésben részesülhessenek. A közelmúltban megsokasodtak a panaszok a kerületi gyermekétkeztetés minősége és az adagok mérete kapcsán is, így Karsay Ferenc tárgyalóasztalhoz ült a szolgáltatóval.

A cég a megnövekedett energia- és élelmiszerköltségek miatt árat emel, hogy fenn tudja tartani a minőséget, a különbözetet viszont az önkormányzat kifizeti, azaz az áremelkedés nem jelent drágulást a szülők számára. Budafok-Tétényben egyébként már hét éve ugyanannyit fizetnek a kerületi iskolások szülei a menzáért.

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületi gyerekek minőségi étkeztetésben vehessenek részt, így arról is megállapodott a szolgáltatást végző céggel, hogy a jövőben a szülők végigkísérhetik és ellenőrizhetik az étel elkészülésének folyamatát, az önkormányzat emberei pedig szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak majd az intézményekben.

Az önkormányzat egyúttal arra kéri a szülőket, hogy gyermekük otthonmaradása esetén ne mulasszák el az étel lemondását. “Nagyon sok pénzt emészt fel a kárba veszett étel: közoktatási intézményeinkben a kiszállított étel 10–25 százaléka végzi a szemétben a lemondás elmaradása miatt. A mai energia- és élelmiszerárak mellett ez nagymértékű pazarlás” – indokoltak.

A budafok-tétényi önkormányzat költségvetésének egyébként is fajsúlyos része a közétkeztetés, több mint egymilliárd forintot költenek rá. A menzára beíratott gyerekek 40%-a részesül az önkormányzat által alapvetően is támogatott összeghez képest további kedvezményekben: több mint harmaduk ingyen étkezik, a többiek pedig fél áron.

A térítési díjat egyébként az önkormányzat jelentős hozzájárulása mellett az állam is támogatja, így a szülők lényegében a tényleges ár 20%-át fizetik. Az önkormányzat háromszor ennyit tesz hozzá, míg a fennmaradó különbözetet az állami támogatás fedezi.

“A város vezetése elkötelezett amellett, hogy kerületünkben minden gyerek naponta egyen meleg ételt: a téli szünet ideje alatt is biztosítjuk a gyermekétkeztetést a rászorulók részére” – írta az önkormányzat.

Olvasta már?