Zöld erdőben, sík mezőben: tavaszköszöntő koncerten jártunk a Klauzál Házban

by nora.farmosi

A Budafok-Tétényi Opera- és Dalstúdió művészei telt házas nézőtér előtt adták elő a zenés programot.

A Zöld erdőben, sík mezőben című változatos műsorban opera-, operett- és musicalrészletek, dalok, sanzonok, nóták és slágerek hangzottak el. Az énekeseket Hegedűs Valér zongoraművész kísérte, aki több szólóművet is előadott. A koncert után Csák Józseffel, a stúdió vezetőjével beszélgettünk.

Mióta működik a Dalstúdió Budafokon?

Három éve, de nekem van egy másik egyesületem is a 11. kerületben, Albertfalván. Többen itt és ott is részt vesznek a munkában. Az albertfalvai egyesületet már 9 éve vezetem. Építészmérnök diplomával rendelkezem, és a tervezői és oktatói munka mellett 26 évig voltam a Magyar Állami Operaház magánénekese. A két szakmát, hivatást párhuzamosan műveltem – jelenleg is a Műszaki Egyetemen oktatok, docens vagyok. Énektanulmányaim során Hoór Tempis Erzsébet és Neményi Lili voltak a mestereim. 1985-ben a próbaéneklésem után azonnal felvettek az Operába, ahol 32 főszerepem volt. Ezeket itthon és a világ sok operaházában adtam elő.

Mi a civil foglalkozásuk a ma fellépő énekeseknek, és mióta tanulnak énekelni?

Németh Károly mestercukrász és testnevelő tanár, Dobos Klára textiltervező iparművész, Pál Ferenc külképviseleteken dolgozott, Császár Péter a kereskedelemben dolgozik, Csikai Barna építészmérnök, míg Sándor Bettina a Budafoki Árpád utcai Kétnyelvű Általános Iskolában német tanárnő. Általában hat-nyolc éve tanulnak énekelni, de például Csikai Barna, aki a Hej, cigányt és Luna gróf áriáját Verdi Trubadúrjából énekelte, már tíz éve a magántanítványom.

Hegedűs Valér kísérte zongorán az énekeseket.

Az ország legjobb zongorakísérője, lassan 40 éve ismerjük egymást. Székely Mária 10 évig tanította, ő Bartók Bélának volt a növendéke. Szintén magánúton tanult orgonálni Kárpáti József orgonaművésztől. Valér eredetileg erdőmérnöknek tanult, és nyolc évig dolgozott is ebben a szakmában, de azóta csak zenél, és szép sikerrel. Önálló estekkel és mint kísérő bejárta a világot, kísérte a legismertebb magyar énekeseket és énekesnőket.

Milyen gyakran tartanak próbákat?

Kéthetenként vannak itt próbáink. Megvan az éves menetrendünk, hogy mikor, milyen ünneppel kapcsolatban tartunk előadást, és ezekre készülünk fel a próbákon. Általában egy előadást két vagy három próba előz meg. Évente 4-5 fellépésünk van, és mindig kérem a tagokat, hogy a programokhoz illő számokat hozzanak. Előfordul, hogy amikor a próbán hallom a választásukat, egyik-másik számra azt mondom, hogy ez ne jöjjön, ez nem ide való, ez majd az anyák napi műsorba lesz jó, vagy az idősek világnapjára.

A mai program meglepetésvendége Eisler Annamária, Masi volt.

Ő profi énekesnő, könnyűzenéket, sanzonokat énekel, mint amiket ma is itt. Kanadában él, Torontóban, ahol a világhírű Mendelssohn kórusban énekelt. A Masi becenevet, ami később a művészneve is lett, a testvéreitől kapta. Édesanyja, mikor állapotos volt, mesélte a két bátyjának, hogy a kislánynak masni lesz a hajában. Ettől kezdve Masi néven várták a gyermeket.

Olvasta már?