30 évvel ezelőtt indult el az integrált nevelési program az Anna utcai Tündérkert tagóvodában

by talastunde

30 éves integrált pedagógiai programját ünnepelte a XXII. kerületi Egyesített Óvoda Tündérkert tagóvodája. A születésnap alkalmával a program egykori elindítói meséltek az akkori körülményekről, a kezdeti időszak nehézségeiről.

A születésnapi eseményen Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester gratulált a nevelési programban részt vett összes dolgozónak. Felidézte, hogy 30 évvel ezelőtt Felvégi Józsefné, az óvoda egykori vezetője olyan programot valósított meg, amely szélesre nyitotta kapuit a fogyatékossággal élő gyermekek számára is a mindennapi életben. Az intézmény a nevelési programjába beépítette a testi, értelmi, érzékszervi sérüléssel, szociális hátránnyal küzdő gyermekek differenciált óvodai oktatását. Pedagógia programjuk az egészséges és a sajátos nevelési igényű gyermekek együttnevelésére épült. 1991-ben az akkori önkormányzat vezetőit sikerült meggyőzni ennek a fontosságáról. Az alpolgármester asszony hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a továbbiakban is támogatja az  intézményeit abban, hogy azok gond nélkül tudják folytatni kiváló nevelési programjaikat.

Az alpolgármester asszony hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a továbbiakban is támogatja az  intézményeit abban, hogy azok gond nélkül tudják folytatni kiváló nevelési programjaikat.

Rózsáné Czigány Enikő 1990-ben kapott engedélyt az oktatási minisztériumtól az integrált nevelési program elindítására. Az Anna utcai Tündérkert Óvoda akkori vezetője, Felvégi Józsefné jelentkezett az integráció bevezetésére, amelynek feltétele az volt, hogy a maximum 18 fős csoportban 4, más-más fogyatékosságtípushoz tartozó gyermek kerülhetett. Az óvoda dolgozói egyhetes intenzív szakmai tanfolyamon vettek részt, hogy felkészüljenek a programra.

Felvégi Józsefné a születésnapi megemlékezésen elmondta, hogy varázslatos volt az akkor még csak külföldön megvalósult új, szemléletformáló pedagógia kipróbálása, amelyben minden kollégája rendkívül felkészült volt. A kísérlet első 3 évében Rózsáné Czigány Enikő segített a program kidolgozásában. Az óvoda egykori vezetője minden kolléganőjének megköszönte kitartó munkáját, amellyel az integrációt megvalósították.

Olvasta már?