5 érdekes tény a szülinapos J.K. Rowlingról

by nora.farmosi

Napjaink egyik legismertebb írónője ma ünnepli a születésnapját.

J. K., alias Joanne Kathleen Rowling a Bristol melletti Yate-ben született 1965. július 31-én. A kis Joan első történetét 6 évesen írta. Az unalmas vidéki gyerekkor élénk fantáziavilágát még inkább kibontakozásra serkentette. Nem volt, ami szórakoztassa, így kénytelen volt önmagát és a környezetét szórakoztatni. Történeteket talált ki, hogy így tegye színesebbé a hétköznapokat. Ezeket idővel papírra is vetette, de sok nehézségen ment keresztül, mire ünnepelt írónő lett. Fő művét, a Harry Pottert egy tucat kiadó utasította el, mire befutott vele. A ma 58 éves írónő jelenleg a világ egyik legsikeresebb kötetének a szerzője.

5 érdekesség, amit nem tudott J.K. Rowlingról!

1.
Az egyetemen franciát és klasszika-filológiát, majd szülei nagy örömére titkárnői állást kapott. J.K. azonban egyedül azt élvezte az irodai munkában, hogy mikor nem figyelt rá senki, történeteket írhatott a számítógépen.

2.
1990 nyarán sokat utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy varázslófiúról, aki mit sem sejt képességeiről. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King’s Cross pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált.

3.
Gyermekkorában a szomszédságukban, két Potter vezetéknevű gyerekkel ismerkedett meg. A név annyira megtetszett neki, hogy sosem felejtette el, és végül ezt a nevet adta leghíresebb szereplőjének is. Hermiona Granger karakterét ugyanakkor saját 11 éves kori énjéről mintázta.

4.
Miután elkészült a Harry Potter kéziratával, elkezdett kiadót keresni a művének. Tizenkétszer utasították el, mígnem 1996-ban Londonban végre gazdára talált a történetével.

5.
Rowling a Bölcsek kövéért 4000 dollárt kapott, de vagyona mára több, mint 1 milliárd dollár. Az első holmi, amit anélkül vett meg, hogy megnézte volna az árcédulát, egy drágaköves gyűrű volt. 2004-ben a Forbes magazin szerint ő lett az első ember, aki csupán az írói tevékenységéből lett dollármilliárdos.

Olvasta már?