’56 hőseire emlékeztek a kerületben

by nora.farmosi

A Nagytétényi Polgári Kör a Szelmann Házban tartotta meg az ünnepséget, könyvbemutatóval egybekötve.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen rengetegen vettek részt. A polgármester, az önkormányzat képviselői, az országgyűlési képviselő mellett civil szervezetek vezetői is eljöttek, hogy fejet hajtsanak az ’56-os hősök előtt.

“Milyen elviselhetetlen és reménytelen világ volt 1956-ban Magyarországon, ha a felnőttek mellett reményvesztett tizenéves fiatalok is fegyvert fogtak, és a világ egyik legnagyobb hadseregének nehéz fegyverei ellen vették fel a harcot. Ők pontosan tudták, hogy nincs az embernek nagyobb kincse, mint a hazája és a szabadsága. Örökérvényű példát mutattak az utókornak, nemzeti egységből, bátorságból, önfeláldozásból” – hangzott el a megnyitón.

A felkeléssel a magyar társadalom elemi szabadságvágyának legfontosabb demokratikus és nemzeti követeléseinek adott hangot. Kötelességünk emlékezni rájuk, és mindazokra, akik életüket adták a szabadságért, akiket meghurcoltak és örök életre megnyomorítottak. Miközben fejet hajtunk a hősök és a forradalom jelképe, a lyukas zászló előtt, gondoljunk arra, hogy miért adták az életüket, a jövőjüket ’56 hősei. Törekedjünk arra, hogy példájukat magunkévá tegyük, és akkor nem hiába ontották vérüket.

A megnyitó után ünnepi beszédet mondott Dindi István, helyi történész, aki a nagytétényi forradalmárokről emlékezett meg beszédében. Nekik 2017-ben márványtáblát állítottak. Azokról is beszélt, akiknek a neve nem szerepel az emlékművön.

A történész kutatásai szerint több, mint 100 ilyen nagytétényi lakos volt, akik komoly szerepet töltöttek be a forradalom szervezésében vagy a harcokban. Közülük többeket letartóztattak, majd sok más forradalmárral együtt Kőbányán marhavagonokba zárták és deportálták őket a Szovjetunióba. Ifj. Solymosi János és édesapja is így jártak. Külföldi újságok híradásai után, nemzetközi nyomásra végül Beregszászon visszafordították a vonatot, és karácsonykor hazatérhettek. Végül a büntetés elől Amerikába disszidált a fiú. Az intézmény nagytermében reggel 9 órától „Életutam emlékei” címmel volt könyvbemutató az ő visszaemlékezéseiből.

Az ünnepi műsor után Karsay Ferenc polgármester, Tóth Endre országgyűlési képviselő, az önkormányzat képviselői mellett a civil szervezetek és a lakosság is képviseltette magát, hogy fejet hajtsanak az ’56-os hősök előtt.

HTTP://WWW.MEMENTOPARK.HU/
http://www.mementopark.hu/
Kosárlabda, védekezés

Olvasta már?