Igazság és béke címmel nyílt kiállítás helyi művészek alkotásaiból

by lantai.oliver

Az országos Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva nyitották meg a kerületi művészek alkotásaiból az Igazság és béke című kiállítást a budatétényi plébánián.  Az országos rendezvény idei mottója: „Az igazság békét teremt.” Erre reflektál a helyi művészek műveiből összeállított tárlat.

Az eseménynek helyet adó Szent István király-templomban Tóth Avanti Péter grafikusművész, a kiállítás szervezője köszöntötte a vendégeket, majd Bartos Abigél egy gyönyörű darabot adott elő klarinéton. A zenés felvezető után Csobán András képzőművész nyitotta meg a rendezvényt.

Tóth Avanti Péter grafikusművész az egyik kiállított művével – fotó: huszonketto.hu

Beszédében előbb az ars sacra (szent művészet) kifejezést értelmezte, majd az igazság fogalmát fejtegette, és azt, hogy az hányféle is lehet, hogy milyen kapcsolatban van a békével, és hogy ezek az eszmék mennyire sokrétűek lehetnek. Kitért az ideológia és a művészet által létrehozott forma összefüggéseire, és arra, hogy milyen felelőssége is van az embernek a világ értelmezésében. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „nem önmagamat kell megvalósítanom, aki már van, hanem a személyes eszközeimmel az általam megismert világ igazságát kinyilvánítani. Tehát mindannyian a tőlünk telhető kifinomultsággal tudunk hangot adva válaszolni a minket ért jelenségekre. Mérni, mérlegelni, értékelni, fölfogni és értelmezni. Talán valami ilyesmi lenne a dolgunk.”

Csobán András megnyitja a kiállítást – fotó: huszonketto.hu

A filozófiai mélységű és elgondolkodtató megnyitóbeszéd után Tóth Avanti Péter megköszönte a kiállító művészek közreműködését, és elmondta, hogy a kiállítás az Ars Sacra Fesztivál ideje alatt, azaz szeptember 14-től 22-ig tekinthető meg a plébánián.

A megnyitót követően Tóth Avanti Péterrel a fesztivál mottójáról, illetve a kiállítás szervezéséről beszélgettünk.

A mottóval kapcsolatban kifejtette: „Az, hogy ‘Az igazság békét teremt‘, elindított bennem több gondolatot. Sajnos, ez a kijelentés nem mindig állja meg a helyét. Sokszor van úgy, hogy az igazságot – ahhoz, hogy béke legyen –  kicsit módosítani kell, és itt felvetődik az a kérdés, hogy hol találjuk meg az igazságot. Ilyen szempontból ez szorosan kapcsolódik ehhez a térhez, a szakralitáshoz. Mert mindenki azt keresi, de senki nem a tudója. Isten a tudója, mi sok esetben nem vagyunk azok.”

A kiállítás szervezésével kapcsolatban elmondta, hogy a művészeket személyesen kérte fel, és arra törekedett, hogy a tárlatnak összművészeti megjelenése legyen, tehát a festmények és grafikák mellett más művészeti ágak is képviseltessék magukat, mint például a kerámia, a fotó vagy a tűzzománc. Hozzátette még, hogy olyan helyi művészeket kért fel, akikről tudja, hogy valamiért ez a téma érdekli őket.

Radóczy Mária tűzzománc-iparművész a kiállított alkotásaival – fotó: huszonketto.hu

A kiállításon Filotás Viktória szobrászművész, Haid Attila fotóművész, Kutasi Tünde szobrászművész, Molnár Zoltán fotóművész, Haszon Ákos és Hernusz Ágnes képzőművészek, Radóczy Mária tűzzománcos iparművész és Tóth Avanti Péter grafikusművész alkotásai láthatók.

Tekintsék meg a megnyitón készült képeinket fotógalériánkban.

Olvasta már?