A IV. Levéltári Pikniket szeptember 24-én és 25-én rendezték meg a Budapest Fővárosi Levéltárban, ahol a rendezvény díszvendége Budafok Borváros volt. A piknik résztvevői a történelmi témájú játékokon, előadásokon, fegyverbemutatókon és a reneszánsz táncok gyakorlásán kívül a budafoki borokkal is megismerkedhettek.
Lőrik Tamás borlovag rendkívül izgalmas előadáson ismertette meg a budafoki pezsgők, azon belül a Törley pezsgő gyártásának történetét. Magyarországon az első pezsgőt Pozsonyban, Hubert néven értékesítették, az első pezsgőgyár pedig Hölle Márton nevéhez kapcsolódik, ő hozta létre 1852-ben a Józsefvárosi Pezsgőgyárat.
A magyar pezsgőgyártás fellegvára 1880-tól lett Promontor, ahol Törley József 1882. augusztus 1-jén jegyezte be a Törley Pezsgőborgyár cégét. 1890-ben az Anna utcai pezsgőgyár Európa egyik legmodernebb pezsgőgyárának számított, ahol ekkor már 300 000 palack Törley pezsgőt gyártottak. Törley József nemcsak a pezsgőkészítéshez értett, hanem korának egyik géniusza volt, rendkívüli üzleti érzékkel megáldva. A sikeres pezsgőgyárost, üzletembert Ferenc József nemesi ranggal jutalmazta meg. A Törley Manufaktúra sikere ma is töretlen, amelynek pezsgője 2016-ban lett hungaricum.
A budafoki Katona Borház képviseletében Katona Eszter tartott öt boros bórkostolót, aki borfajtákról, készítési módokról, családja borkészítési filozófiájáról is mesélt az érdeklődőknek.
”Egy bor akkor kellemes, ha az egész szánkat kitölti, és harmonikus ízélményt kap a kóstoló”- mondta Katona Eszter. A borház közkedveltebb borai közé tartoznak az illatos fehér boraik, és a cabernet sauvignon franc vörösboruk, ami nemzetközi versenyen aranyérmet ért el.
Bitai Gergely, a Promontorium Borlovagrend nagymestere, több budafoki pincészet borait mutatta be. Válogatást hozott a piknikre a Katona Borház, a Várszegi Borászat, a Lics Pincészet, a Soós István Borászati Technikum és Szakközépiskola boraiból, illetve a Törley Manufaktúra termékeiből. A borlovagrend nagymestere szerint az a céljuk az ilyen rendezvényeken való részvétellel, hogy Budafok történelmi múltjának megismerése mellett a kulturált borfogyasztást is népszerűsítsék.