Fő, hogy életben vagyunk – Dr. Bagdy Emőke a Klauzál Házban

by gaalt994

Hogyan tovább? Felépülés, újrakezdés címmel tartott előadást a Klauzál Házban Dr. Bagdy Emőke.

Még akkor is meg tud újulni az élet, amikor egy ilyen nehéz másfél év van mögöttünk, és az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk ezért – hangsúlyozta a közismert pszichológus a telt házas előadásán, majd azzal folytatta, hogy az élet megélése és minősége nagyon jelentős tényező. Az elmúlt, vészterhes időszakban rengeteg új tapasztalatot szereztünk, és most azt keressük, hogyan tovább. Csak akkor tudunk fejlődni, ha mindazt, ami felesleges, eldobjuk.

Vagyis tudatosítjuk magunkban, hogy mi az, amire nincs szükségünk. Ami rossz volt, ami rontott az életminőségünkön, azt engedjük el, együtt a hibás sémákkal, amiket megéltünk. A professzor asszony a híres német filozófust, Nietzschet idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Fő, hogy életben vagyunk.

Dr. Bagdy Emőke beszélt a stresszről, és annak a szervezetünkre gyakorolt hatásáról. Amikor veszélyes szituációba vagy feszült helyzetbe kerülünk, a szervezet azonnal reagál: megnő az adrenalin-, a noradrenalin- és a kortizolszint a vérben, emelkedik a pulzus és a vérnyomás, nő a légzésszám, a nyáltermelés csökken, az emésztés lelassul, endorfin szabadul fel, és a hajszálerek beszűkülnek.

De a stressz nem mindig jelent negatív ingert, hiszen például az edzés is azt okoz, ugyanakkor jótékony a hatása a szervezetre. Vagyis meg kell különböztetnünk a pozitív stresszt (eustress) a negatívtól (distress). Az előbbi – egészséges mértékben – hasznos és kívánatos, hiszen motiválja, serkenti az embert, javítja a testi, lelki és szellemi állapotát. Ilyen lehet egy lottónyeremény, egy sportverseny, vagy akár egy randevú is.

A baj akkor következik be, amikor ezt a stresszt valamilyen kellemetlen ingerhez kötjük, és tartóssá válik ez az izgalmi, feszített állapot. Ennek szinte minden esetben lelki okai vannak, vagy a rossz élethelyzetből fakad. A negatív stressz forrása lehet a túlterheltségből fakadó, állandósult időhiány, a meg nem értettség érzése, vagy akár egy kiszipolyozó munkahely, egy boldogtalan párkapcsolat, vagy az, ha a környezetünk rendszeresen leértékel bennünket.

Míg a pozitív stresszre inkább a külső hatások jellemzőek, addig a negatív stressz hátterében zömmel lelki folyamatok állnak. A distress komoly betegségek okozója lehet, ezért soha nem szabad félvállról venni, és foglalkozni kell a csökkentésével, megszüntetésével.

Fontos, hogy van mosoly, érintés, szociális energia, amit ember ad embernek. Dr. Bagdy Emőke azt tanácsolta a Klauzál Ház szép számú közönségének, hogy adjunk egymásnak sok pozitív energiát, mert azt majd sokszorosan visszakapjuk.

Olvasta már?