A BDZ február 10-i koncertjéről

by talastunde

Februárban három koncerttel örvendezteti meg a BDZ a közönségét, legközelebb február 10-én, szerda este a Zeneakadémián. A koncert háttérérdekességeiről már írtunk korábbi cikkünkben, ezúttal nézzük a koncert programját.

A BDZ hangversenyén ezúttal a zenekar első vendégkarmestere, Guido Mancusi vezényel, s a koncert az ő egyik szerzeményével kezdődik. A Tonspiele című művéről így beszél a szerző: „Olyan darabot írtam, melyben gondolatokat szerettem volna a zenébe ültetni. Egy fő motívum uralja az egész művet, különböző megjelenési formákban. Ugyanakkor a Tonspiele különböző témák és zenei gondolatok formájához, megjelenéséhez és fejlődéséhez dedikált vallomás is, mely végkifejletét a mű utolsó részében éri el.”

Csajkovszkij Hegedűversenyét 1878 tavaszán komponálta, s jó barátjának, Auer Lipótnak dedikálva jelentette meg. Auer Lipót a hegedűszólam bizonyos részeit szerette volna átdolgozni, de nem volt rá ideje. Az 1789 márciusára kitűzött bemutató elmaradt, s híre ment, hogy Csajkovszkij Hegedűversenye játszhatatlan… Végül az orosz származású Adolf Brodszkij mutatta be 1881-ben Bécsben, Richter János vezényletével.

A mű 1. tételének formai érdekessége, hogy a hosszú, bravúros kadenciát a szólista nem a tétel legvégén, hanem a kétharmadánál, mintegy a visszatérésre való rávezetésként játssza el. A „Canzonetta” feliratú lassú tételt a fúvósok színpompás hangzású bevezetője indítja, s majd ez vezet rá a szünet nélkül következő fináléra is, amely a nyitótételhez hasonlóan felvonultatja a 19. századi hegedűjáték teljes technikai arzenálját.

Tavaszi szimfónia fiatalos lendületére jellemző, hogy Schumann-nak mindössze négy napra volt szüksége a mű felvázolásához, és kevesebb, mint egy hónappal később már készen is állt a teljes partitúra. A tavasz örömhírét zengi ez az alkotás, amely maga is a tavaszvárás hangulatában, januárban és februárban keletkezett. Schumann eredetileg mindegyik tételt címmel látta el, azonban a Tavaszi szimfónia mégsem tekinthető programzenei alkotásnak: “Ábrázolni, festeni nem akartam” – írja egy levelében a zeneszerző.

MŰSOR:

Mancusi: Tonspiele

Csajkovszkij: Hegedűverseny

Schumann: I. szimfónia

ELŐADÓK

Lendvay József– hegedű

Vezényel: Guido Mancusi

Olvasta már?