A BDZ nagyszabású koncertet szervez a 80 éves Dubrovay László ünneplésére

by lantai.oliver

Dubrovay László Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész. Az éppen holnap 80 éves művész tiszteletére és ünneplésére a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Zeneakadémia Koncertközpont rendez nagyszabású hangversenyt március 23-án.

Dubrovay László több mint kétszáz művet komponált, többek között operát, táncjátékot, zenekari-, kamara-, szóló- és kórusdarabokat, elektronikus és komputerzenei darabokat. Kísérletező és felfedező típus, aki a hangszerek új kombinációjára és megszólaltatásának kidolgozására egyaránt fogékony. Kiforrott zenei stílusát a közönség berkeiben is értik, érzik, szeretik népszerű zenéit. Az ünnepi hangversenyen világsztárok közreműködésével szólal meg négy lebilincselő, izgalmas, a világ színpadain gyakran játszott Dubrovay-alkotás.

A vele nemrég készült interjúban elmondta, hogy több műve, előadása a Budafoki Dohnányi Zenekarhoz és Hollerung Gáborhoz kötődik. Több évtizedre visszanyúló kitűnő együttműködés a övék. A koncert megszervezésének ötlete is a BDZ-től és a Zeneakadémiától származik.

Az est egyik szólistája Balázs János zongoraművész lesz, aki korábban tanítványa is volt a Zeneakadémián. Személye azért volt egyértelmű a műsorra tűzött II. zongoraverseny kapcsán, mert Dubrovay mindhárom zongoraversenyét eljátszotta már a BDZ-vel.

Balázs János, zongoraművész/Facebook

Az ünnepelt az interjúban azt is elmondta, hogy az est trombitaszólistáját is régről ismeri. Pálfalvi Tamás játszotta már a most is elhangzó II. trombitaversenyt, akkor fúvószenekar közreműködésével.

Pálfalvi Tamás, trombitaművész/Facebook

A hangverseny március 23-án, csütörtökön lesz a Zeneakadémián este fél 8-kor.

ELŐADÓK

Balázs János – zongora
Pálfalvi Tamás – trombita

Budafoki Dohnányi Zenekar

vezényel: Guido Mancusi

MŰSOR

Dubrovay: Ünnepi zene
Dubrovay: II. zongoraverseny
Dubrovay: II. trombitaverseny
Dubrovay: Magyar szimfónia

Forrás: BDZ/Facebook

Olvasta már?