A kerületben utcát neveztek el az egyik albumáról – Interjú Varga Miklós énekes, színművésszel

by talastunde

Hangját még ma is sokan István király énekhangjával azonosítják az 1983-as emlékezetes rockoperából. Allűröktől mentes, kellemes beszélgetőtárs, akit nem mondanék tipikus művészalkatnak. Varga Miklós több évtizede él Nagytétényben. Cikkünkben főleg a XXII. kerületről kérdeztük.

Mióta él a kerületben?

1992 óta élek itt. Egy nagyon kedves taxis barátom költözött ide és hozzájuk jártunk bogrács partikra. Nagyon beleszerettünk a környékbe, és a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy itt keresünk családi házat, más környék nem is került szóba. Az első házunkat Budatétényben vettük, itt a Jókai utca közelében. Aztán később elköltöztünk  a Baross Gábor-telepre,  ott építkeztünk. Megrögzötten budatétényiek maradtunk, most már több évtizede.

Hogyan látja, van tipikus 22. kerületi identitás?

Biztos, hogy van. Amikor mi ide költöztünk, akkor sokkal falusiasabb jellege volt a kerületnek. Nem volt Campona, Klauzál Ház, RTL-székház, nagy pusztaság volt. A művelődési ház is máshol volt. A feleségem a kezdetektől a művelődési házban tanít, jazzbalett oktató. Mi a falusias jelleget szerettük meg a kerületben. Annak volt a legnagyobb jelentősége, hogy ki lakik a szomszédban. Az első házunk szomszédjaival a legjobb barátságba keveredtünk.

’92 óta nagyon sokat változott a kerület arculata?

Igen, de ennek jó oldala is van, hiszen emlékszem, hogy azelőtt Budaörsre jártunk bevásárolni egy nagy áruházba, ezt helyben itt nem tudtuk akkor megoldani.  Persze örültünk, mikor a Campona ideköltözött, mert a távolságot, amit utazással töltöttünk, meg lehetett spórolni, de nem hanyagoltuk el a kis üzleteket sem. Van itt a Nagytétényi és a Jókai utca sarkán egy kis közért, a friss pékáruért mindig odamentünk.

Mik azok a sajátos, helyi különlegességek, amelyet nagyon preferálnak?

Sokat jártunk a Nagytétényi Kastélymúzeum területére. Amikor a gyerekek kicsik voltak, sokat sétáltunk arra. A kerület barátságos hangulatához tartozik, hogy a feleségem, aki itt tanít évtizedek óta, rengeteg embert ismer, s mindig ráköszönnek.

A gyerekei vágynak a belvárosba vagy ők is itt élnek?

Nagyon jó a kérdés! Ők koruknál fogva szeretik a nyüzsgést. Amikor kiköltöztünk a Baross Gábor-telepre, akkor panaszkodtak kicsit, hogy sétálniuk kellett néhány utcasarkot az első buszmegállóig. Most, hogy mindketten megszerezték a jogosítványt, ezek a félelmek meg fognak szűnni. Szeretünk itt élni, egész más kertvárosban lakni, mint a füstös belvárosban.

Milyen a kerület iskolai kínálata?

Nagyon jó sulik vannak itt. A gyerekeim az általános iskolát a Kossuth Lajos Kéttannyelvű Általános Iskolában végezték el, nagy vonzereje volt az idegennyelv magas szintű elsajátításának. A Csemetekert Óvodának én voltam a névadója. Volt egy albumom, aminek Csemetekert volt a címe, innen jött az ötlet. Nem volt neve az utcának amikor odaköltöztünk, s lehetett a közgyűlésnek beadni névpályázatot. Több nevet adtunk be, a közgyűlés ezt választotta. Így lettem névadója az utcának, illetve annak a zenei tagozatos óvodának, ahova a gyerekeim jártak. Büszke vagyok erre, mert a mai napig is Csemetekert Óvodaként üzemel.

Milyen hiányosságai vannak a kerületnek?

Régen nem volt aszfalt, ez megoldódott, csatornázási gondok sincsenek már ma. Folyamatos a fejlődés, ilyen tekintetben nincs hiányérzetem. Az úthálózat nagyon jó. A várost sok irányból meg tudjuk közelíteni. Annak ellenére, hogy déli kerület vagyunk, közlekedési szempontból szerintem nagyon jó az infrastruktúra. Az adottságainkból kifolyólag viszont, ha át kell menni Újpestre, az majdnem annyi időbe telik, míg elutazni Debrecenbe. De ez nem a kerület hibája.

Mennyire van kihasználva a Duna?

Ezzel kapcsolatban van hiányérzetem, mert itt megy el mellettünk a Duna, és bár voltak fejlesztések, bőven lenne lehetőség a kihasználására. Ha ennek a kerületnek sok pénze lenne, akkor érdemes lenne Szentendréhez hasonló infrastruktúrát kialakítani a parton. Minden adottság meg van hozzá. Ha felépül a Galvani-híd, akkor a fővárosba való bekötöttségünk is javulni fog. Azt hiszem, hogy ezen a téren bőven van mit fejleszteni.

Mindig énekesnek készült?

Egyáltalán nem akartam énekes lenni. Középfokú geológus volt a középiskolai végzettségem. 3 évig dolgoztam geodétaként, majd elvégeztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, ahol a kereskedelmi karon üzemgazdász diplomát szereztem. Ezt a diplomámat soha nem használtam, mert a főiskolai évek alatt kezdtem el komolyabban énekelni. Középiskolás voltam, amikor csináltunk egy középsulis zenekart, ez 3 évig tartott. Mikor feloszlott a zenekar, később egy tehetségkutató versenyre megint összeálltunk, ahol a zenekar nem ért el eredményt, de engem személy szerint kiemeltek, és egy újságíró kezdte el egyengetni az utamat, aki beajánlott profi zenekaroknak is. Így kerültem a P.Box zenekarba, ez már országosan ismert rockzenekarrá vált, lehetőségekkel, lemezekkel. Ezen a szinten eldőlt a kérdés, a főiskolai éveim alatt már elkezdtem a turnézást. Befejeztem a főiskolát, de a zenész pályán ragadtam.

Az István a király című rockopera hatalmas mérföldkő volt az életében. Fogalmazhatunk így?

Hogyne, mindenképp. Otthon a szüleim nem nagyon fogadták el, hogy énekelek. Ők azt szerették volna, hogy a diplomámat használjam. Az István a király azonnal mindent megváltoztatott. A családban én lettem hirtelen a művész úr. Apám válaszolgatta meg a rajongói leveleket, és ő lett az egyik legnagyobb rajongóm. A család elfogadta, hogy énekes lettem. Az országos ismertséget is a rockopera hozta meg.

A gyerekeit is egyre több énekes műsorban láthatjuk! Ők is erre a pályára készülnek?

A lányom 8 évesen elém állt azzal a kéréssel, hogy: „Apa, taníts meg énekelni!” Mondtam neki, hogy nem tudlak megtanítani, de itt van az egyik lehíresebb énekes, Céline Dionnak az egyik dala, ha így tudod énekelni, akkor szóljál. Gondoltam, hogy ezzel lerázom, de nem sikerült. Kicsit később ugyanazokkal az éneklési frazírokkal elénekelte a Titanic főcímdalát. Innentől kezdve tudtam, hogy énekesnő lesz. Elindult a pályán. Részt vett Az ének iskolája című műsorban, valamint megnyerte a Sztárban sztár + 1 kicsi című műsor első évadját Pál Dénes oldalán, Szabolcs pedig a másodikat Vastag Tamással. Vivien sikerén felbuzdulva Szabolcs fiam is elkezdett ezzel foglalkozni, neki még prózai sikerei is voltak a József Attila Színházban. Koltay Gábor mindkét gyerekemet felfedezte, ma már mindketten albumot készítenek. Elindultak ezen a pályán, s eltökélt szándékuk, hogy színész-énekesek lesznek. Nem hagyják magára a civil pályát sem, mindketten egyetemre járnak. Vivien a Metropolitan Egyetemen, Szabolcs pedig a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul.

Pár héttel ezelőtt jelent meg egy vadonatúj CD-je, ha jól tudom.

A trianoni évforduló kapcsán adtuk ki az Ébredés 100 év magány után című zenei anyagot. A videoklip debütálása is a napokban volt. Az interjú után raktárkoncertre sietek. Szerencsére kellően elfoglalt vagyok. Békéscsabán a Jókai Színházban egy új rockoperát mutatunk be. Ebben a főszerepet játszom Koltay Gábor rendezésében.

A Megfeszített c. rockopera-Békéscsabai Jókai Színház előadása

Hol láthatja még a közönség fellépni?

A Varga Miklós és a Band zenekarommal koncertezünk, amikor lehet. Rendszeresen együtt dolgozom a komáromi Magyarock Dalszínházzal, ahol most már 10 éve játsszuk a felvidéki kitelepítettekről szóló Fehérlaposok című rockoperát itthon is, és Felvidéken is. Együtt működöm a nyíregyházi Mandala Dalszínházzal. Feladat szerencsére van bőven, még a COVID járvány ellenére is.

Olvasta már?