Terei György beavatott minket a középkori Tétény történelmébe

by bcsenge

Terei György már negyedszer ad elő a kerületben. A Klauzál Házban nem csak a Tétény város történelme után érdeklődők, de a régészet kedvelői is kielégíthették a tudásszomjukat. 

A régészetet többnyire nem így képzeli el az ember, de ők a modern kor szemétkezelési munkatársai, akik nem a jelenkor műanyaghulladékát rendezik, hanem a múlt szemetesgödrében túrkálnak. Mint Terei György, a Budapesti Történeti Múzeum főosztályvezető régésze mondta: 

“A régészet olyan, mint egy puzzle. Kisebb darabokat kell összerakni, és Nagytétényben ez nagyon igaz. A különbség a játékkal, hogy itt a dobozon található képet nem ismerjük, azt nekünk kell kitalálni. Mi most éppen az 1950-es évek munkáinak puzzledarabjait egészítjük ki más darabokkal, 50 év múlva a mi puzzledarabjainkat fogják a jövő régészei kiegészíteni.“

Az előadás kronológiailag haladt, érintve az őskort, a római kort, az Árpád-kori Magyarországot, érintette a török hódoltság idejét, de a közelmúltban történt 2012-es tétényi ásatás is szóba került. Beszélt a tétényi várról, mely a kastély falaiban rejtőzködik, megtudtuk, hogy milyen újabb leletek kerültek elő egy vasút építése, vagy egy csatorna ásása közben, és hogy milyen falu volt az egykori disznóhizlalda alatt. Érdekes, meglepő és nagyon informatív előadáson vehettek részt az érdeklődők, akik látszólag rendkívül élvezték azt. 

Olvasta már?