A Magdolna Udvar Budafok új kulturális centruma lesz

by talastunde

Idén még nem, de jövőre biztosan új kulturális intézménnyel bővül a kerület. A Magdolna Udvar új helytörténeti kiállítótérrel várja majd a közönségét, ahol a helytörténeti kiállításokon kívül képzőművészeti tárlatbemutatókra is lehetőség nyílik. Gyönki Viktória, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ muzeológiai gyűjteményének referense kalauzol minket végig a leendő kulturális centrum virtuális terében.

Mikorra tervezték a budafoki helytörténeti kiállítótér megnyitását?

Az eredeti terv az volt, hogy december elején átadjuk a létesítményt, de idén erre biztosan nem fog sor kerülni.

Miért vált szükségessé, hogy Budafokon is legyen egy helytörténeti kiállítótér?

Nagytéténynek van helytörténeti kiállítótere, amely nagyon sikeresen működik.  Budafoknak nincs, de már évekkel ezelőtt felmerült ennek a hiánya, hiszen rendkívül gazdag Budafok helytörténete is.  Hangsúlyosan szeretnénk kidomborítani a kiállításban, hogy nemcsak Budafok történetének ismertetése a cél, hanem a kerületé is. Természetesen a Budafok aspektus lesz nyomatékosan érezhető. Az a cél, hogy Budafok belvárosában egy új kulturális csomópont, centrum jöjjön létre. A helytörténeti kiállítás mellett egy kortárs galéria is fog működni, ahol az ARTÉR Művészeti Egyesület fog kiállításokat szervezni. Időszaki tárlatok bemutatására egy nagyobb terem áll majd a rendelkezésünkre. Egy művész kávézóval is kedveskedünk a látogatóinknak, illetve szabadtéri rendezvények szervezésére is lesz lehetőség az Átriumban, vagyis a belső udvaron, ahol kamarakoncerteket, bábelőadásokat, kisebb előadásokat láthat a közönségünk. Nem titkolt célunk, hogy vérfrissítést, új pezsgést csaljunk Budafok szívébe.

Helyileg hol lesz ez a kulturális tér?

A Kossuth Lajos utca 24. szám alatt található az épület, a Promontor Udvarral átellenben. A telket a Magdolna utca és a Kossuth Lajos utca határolja, ezért kapta a Magdolna Udvar nevet a központ.

Jelenleg milyen állapotban van a helység?

Rövidesen megkezdődik a műszaki átadás-átvétel. Egy teljes felújításon esett át az épület, ami egykor községháza volt, de szolgálati lakások is voltak itt. Hosszas munkafolyamat végén járunk most. Mivel muzeális gyűjteményt alapítunk, ezért meg kellett kezdeni egy olyan háttérmunkát, aminek a segítségével a lehető legtöbb értéket tudjuk összegyűjteni a lakosoktól. A magánszemélyek adományaira, felajánlásaira is számítunk, számítottunk. Több felhívást is tettünk különböző médiafelületeken, fórumon. A lakossági gyűjtés első körben nagyon sikeres volt. Rengeteg dokumentumot, tárgyakat, fényképeket, házassági leveleket kaptunk. A beküldött anyagok közül sokat digitalizáltunk, így vissza is tudjuk adni a tulajdonosoknak, ha igényt tartanak rá. Értékmegőrzésre törekszünk, korlátozottan tudunk raktározni. A fő gyűjtési területünk elsősorban a 19. század vége és a 20. század eleje, közepe. Ami a jövőt illeti, szeretnénk ezt a gyűjtő tevékenységet tovább folytatni, hiszen újabb időszaki kiállításokat is tervezünk. Ha valaki szeretné közkincsé tenni az értékes tárgyakat, dokumentumokat, akkor erre van még lehetőség.

A gyűjtemény kezelésében segítségükre van Garbóci László helytörténész?

Igen, Garbóci László a szakmai kontakt. Tárgyakat is kaptunk tőle, de kezdetek óta részt vett a kiállítás koncepciójának kialakításában. Ez igaz az időszaki kiállításunkra is, amelynek a létrehozásában szintén szakmai segítséget kapunk tőle. Az első időszaki tárlat a kerület egyik legrégebbi utcáját, a Péter Pál utcát fogja bemutatni. Dr. Vankó András, a Budafoki fotóklub vezetőjének képeire épül majd ez az időszaki kiállítás.

Természetesen a Pincejárat programsorozatba is be fog kapcsolódni a gyűjtemény. Fontos eleme a kiállításnak is a borkultúra, amely napjainkban is hangsúlyos a kerület életében. Speciális nyitvatartással fogunk működni, hogy minél jobban elérhetők legyünk az érdeklődők számára. Szeretnénk intenzív múzeumpedagógiai programokat is biztosítani különböző korosztályoknak. Főleg a kerületi iskolákat szólítanánk meg, majd ezen túlmenően a város más részeiből is várjuk az iskolásokat.

Az állandó kiállításunkat úgy alakítjuk ki, hogy az minél interaktívabb legyen. Izgalmas alkalmazások, múzeumi játékok használatát tesszük majd lehetővé, amiket ki lehet próbálni a kiállítótérben. A célunk, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek megtalálják a játék élményét. A digitális technika is segít az élményszerű feldolgozásban, illetve enteriőröket fogunk bemutatni, amelyek miliője segít közelebb vinni a látogatókat az adott korszak hangulatához.

Olvasta már?