A magyar sport napja

by lantai.oliver

Nagyszerű eredményt ért el a BMTE labdarúgócsapata: egészen a kupadöntőig menetelt! Egész Budafok focilázban égett héten, sőt, már hónapok óta! És éppen ezen a héten, egészen pontosan ma ünnepeljük a magyar sport napját.

“Hiszek abban, hogy a sport előrébb viszi a világot, és összehozza az embereket. Nemcsak a fiataloknak, hanem a felnőtteknek is elengedhetetlenül fontos a rendszeres mozgás. Azon dolgozunk, hogy minél több testedzési lehetőséget biztosítsunk az itt élőknek. Nagyon népszerűek a lakosok körében a sportpályák, a street-workout és kondiparkok, valamint a futókörök is. A budafoki DunaFok is igazán közkedveltté vált, hiszen a kicsik és a nagyok is megtalálják ott a számukra kedvező kikapcsolódási lehetőséget”- írta közösségi oldalán a kerület polgármestere, Karsay Ferenc.

Sok minden történt közel 150 év alatt, de a sport szeretete Magyarországon azóta sem változott – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a Magyar Athletikai Club (MAC) Szabadság téri emlékművénél a magyar sport napja alkalmából  tartott, koszorúzással egybekötött megemlékező ünnepségen szombaton Budapesten.

Schmidt Ádám felidézte, hogy 1875. május 6-án a Magyar Athletikai Club ezen a helyen rendezte meg a kontinens első szabadtéri atlétikai versenyét.
    

Az államtitkár kiemelte: ez egy történelmi tett volt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy sok jeles sporteredmény dátuma közül épp ezen a napon ünnepeljük a magyar sportot.
    

“A MAC-nál bonyolították le a első hazai vízipóló-mérkőzést, ők rendezték itthon az első nemzetközi vívóversenyt, az első országos asztalitenisz-viadalt, részt vettek a judo hazai meghonosításában is. Az első újkori olimpia első versenyszámában az első futamban az ő atlétájuk kapta az egyes rajtszámot” – sorolta az államtitkár.
    

Hozzátette: 1896-ban velünk, magyarokkal kezdődött az újkori olimpia, a magyar sportolók pedig azóta is írják ezt a csodálatos sikertörténetet.

Olvasta már?