A nagytétényi svábok kitelepítéséről emlékeztek meg a kerületben

by talastunde

Augusztus 25-én a Nagytétényi Sváb Emlékhelyen a Nagytétényi Polgári Kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a nagytétényi svábok 76 évvel ezelőtti kitelepítéséről.

A megemlékezés az emlékkő új márványtáblájának leplezésével kezdődött, amit Bakó Károly és Bakó Tünde készített.

A Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva köszöntötte a sváb piknik résztvevőit   

A második világháború európai szakaszának befejezését követően a szövetséges nagyhatalmak vezetői a Németország fővárosa mellett fekvő Potsdamban tartották tárgyalásaikat 1945. július 17-től augusztus 2-ig. Csepeli Péter az egyik postdami tárgyalás szövegéből idézett, illusztrálva, hogy a szövetségesek játékszerként bántak a Csehországból, Lengyelországból és Magyarországból kitelepített németajkú lakossággal.  

„ Olyan kihalt, olyan árva Budakeszi főutcája.

 Süvít a szél Budafok felett, édes hazám Isten veled.

Bennünket elűz a sors viharja, de nem lesz e hazának soha jobb magyarja” –  olvasott fel Csepeli Péter néhány feliratot azokból, amiket  a budafoki állomáson a kerületi sváb lakosok írtak  a vagonokra, mikor elszállították őket.

„A Nagytétényben élő sváb elődeinket 1947. augusztus 25-én gyűjtötték össze, hogy száműzzék őket hazánkból, rájuk emlékezünk ma”- kezdte beszédét Karsay Ferenc polgármester. A polgármester kitért arra, hogy a  potsdami konferencián a nagyhatalmak döntöttek a legyőzöttekről. A 3 győztes hatalom hozzájárult ahhoz, hogy Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország kitelepítheti a német nemzetiségi állampolgárait. A döntés szerint az áttelepítést rendben, az emberiességi szempontok figyelembevételével kellett végrehajtani. A kitelepítés nem volt kötelező, de a Magyar Kommunista Párt már 1945. tavaszán az egész magyar nép nevében követelte a kollektív kitelepítést. Megszégyenítve, embertelen körülmények között hurcolták el a Magyarországon élő svábokat marhavagonokban Nagy Imre egykori belügyminiszter támogatásával.

„A magyarországi német nemzetiségű lakosság kollektív kitelepítése a 20. századi történelmünk kitörölhetetlen ténye maradt. Ezek a családok a szülőföldet, a barátokat, az itt maradt családtagokat, egy élet munkáját hagyták maguk mögött. Ezektől fosztotta meg őket a totális diktatúrák korszaka. A mai nap a főhajtás mellett egy felhívás is: Vigyük tovább azt a sok jót, amit sváb őseinktől kaptunk, kövessük példájukat, őrizzük meg emléküket és mindig tegyünk azért, hogy biztonságos, szerető, támogató közelségben élhessünk itt Budafok-Tétényben”- mondta a polgármester.

Dr. Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke pár szóban arra tért ki, hogy Nagytéténybe több mint 300 évvel ezelőtt letelepedett németek hazájuknak tekintették Magyarországot, és leszármazottjaik a mai napig is annak tekintik. „ Csak az összefogás, a közösség ereje tudja megvédeni az emberi értékeket, és azt, hogy soha ne forduljon elő hasonló szörnyűség”- hangsúlyozta Dr. Szirtes Edit.

A megemlékezés közös koszorúzással ért végett.

Olvasta már?