A polgármester minden érintett lakó véleményére kíváncsi a Hosszúréti-patak ügyében

by gaalt994

A koronavírus-járvány mostani szakaszának lecsengése kapcsán egy korábbi ígéretről kérdeztük Karsay Ferenc polgármestert.

Polgármester úr, több érdekelt olvasónk is jelezte, hogy örülne közvetlen párbeszédnek a Hosszúréti-patak kapcsán, lesz erre lehetőség?

Természetesen. Köt az ígéretem, amit korábban tettem. Azt is többször kifejtettem, hogy csak olyan megoldást fogok támogatni, ami a területen élők számára elfogadható. A koronavírus-járvány miatt eddig nem volt lehetőség személyes találkozásra, egyidőben több emberrel. Most már szerencsére javult a helyzet, így mindenképpen sort kerítünk egy közmeghallgatásra.

Erről tudhatunk részleteket?

Ezeket most dolgozzuk ki. A Rózsavölgyi Közösségi Házba tervezzük, és a lehető leghamarabb. A cél, hogy minden érintett elmondhassa a véleményét, javaslatát. Az én személyes véleményem szerint, senkinek az életét és vagyonát sem szabad védelem nélkül hagyni. 

Mi a helyzet azokkal, akik elkerítettek kisebb-nagyobb részeket a közösből?

A köz tulajdonát nyilván meg kell védeni, ebben nincs mérlegelési lehetőségem. Ugyanakkor a magántulajdon is szent a jogállamban. Szakértőknek kell pontosan megjelölni a telkek határát és azt mindenkinek el kell fogadni. Aki a szakértői véleményt vitatja, az végig fogja járni a megfelelő jogi utat, akár az önkormányzatról, akár magántulajdonosról lesz szó. Ahol pedig konszenzusra jutunk, igyekszünk mindenkinek segíteni.  

A megegyezés nem lesz könnyű feladat, nem lett volna egyszerűbb áttolni a Szél Bernadett-féle javaslatot, amely a kormány hatáskörébe utalta volna a probléma megoldását?

A magam részéről a javaslat több részletét támogathatónak ítéltem, de sajnos a Momentum kerületi tagjai nem tudtak olyan színvonalú anyagot összerakni a képviselőasszonynak, hogy az átmenjen az Országgyűlés illetékes bizottságán. Valójában a Főváros térfelén pattog a labda, igazából nekik kellene lépniük, elsősorban nem egy új törvényre van szükség, hanem a meglévő jogszabályok által meghatározott feladatok végrehajtására. Az árvízi védekezés egyértelműen a Fővárosi Önkormányzat feladata Budapest területén. Ha nem képes erre, akkor kérjen segítséget a kormánytól, és ne műbalhékkal próbálja lerázni magáról a felelősséget. Az állam szerepét a Hosszúréti-patak által érintett hét önkormányzat munkájának összehangolásában látom. De alapvetően nem az a lényeges, hogy ki építteti a gátat, hanem hogy megépüljön. Itt, Budafok-Tétényben egyértelmű dolgunk, hogy az építkezéshez és az üzemeltetéshez szükséges közterületet biztosítsuk. 2011-ben ennek hiányában hiúsult meg az építés.

Engedjen meg még egy kérdést, polgármester úr. Havasi Gábor (Momentum) nyílt vitára hívta ki Önt, melyről a huszonketto.hu-nak is nyilatkozott. Említette, hogy elektronikus levélben is megkereste Önt. Tud erről?

Olvastam a huszonketto.hu oldalán Havasi Gábor mondatait, megkaptam az e-mailt is.

Lesz nyílt vita?

Idén az összes kerületi frakció aláírt egy együttműködési megállapodást, egyetlen párt kivételével, ez a Momentum. A megállapodás lényege, hogy egyezzünk meg azokban a kérdésekben, amelyek megoldását fontosnak tartjuk. Amelyeket mindenki előre akar mozdítani, a pártpreferenciáktól függetlenül. A Momentum vitatkozni akar róla, mi pedig elvégezni a dolgunkat. Ha érdemi párbeszédet akarnak, akkor várom őket a párbeszéd, a viták közösen elfogadott rendszerében.

Havasi úr azt írta nekünk, a témákat, a részleteket megbeszélnék.

Csakhogy én nem politikai show-műsort szeretnék, hanem tenni a közösségért. Nem zárkózom el semmilyen beszélgetés elől, de ennek így nincs semmi értelme. A Gyurcsány-féle baloldal előválasztási színjátékában én nem kívánok részt venni, bármilyen megtisztelő is, hogy Karácsony Gergely nagyszámú tanácsadójának egyike kinyilvánította óhaját, hogy vitatkozni akar velem. Én Molnár Gyulát és Bollók Tündét javaslom erre a célra. Pontosan ismerjük egymás véleményét, most nem ezek hangos elismétlésére van szükség, hanem megoldásokra, hogy közösen építsük Budafok-Tétényt.

Olvasta már?