Átadták a befogadó játszóteret Rózsavölgyben

by talastunde

A „játék összeköt” program keretében a 14. olyan befogadó játszóterét alakította ki a Szerencsejáték Zrt., amely ép és fogyatékossággal élő gyermekek számára biztosítja a közös játék élményét országszerte.  A rózsavölgyi Elágazás parkban kialakított befogadó játszóteret Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója és Karsay Ferenc, Budafok-Nagytétény polgármestere adta át.

A Szerencsejáték Zrt. az elsők között csatlakozott az Európai Lottótársaságok Szövetsége és az Európai Fogyatékosügyi Fórum egész kontinenst érintő kezdeményezéséhez, amelyben küldetésként határozták el, hogy elősegítik az Európai Unió területén mintegy 80 millió fogyatékossággal élő személy, elsősorban gyermek társadalmi integrációját. A Szerencsejáték Zrt. vállalta, hogy bevételei egy részéből Magyarországon inkluzív játszótérépítési programot indít. Hazánkban a 14 év alatti gyermekek közül minden 15. érintett a fogyatékosság valamilyen típusában. Nekik egy befogadó játszótér nyújthat lehetőséget ahhoz, hogy ép társaikkal együtt élhessék át a közös játék élményét.

A játszótér hivatalos átadóján Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a befogadó játszótér program kiemelten fontos eleme a Szerencsejáték Zrt. szemléletformálási tevékenységének, mert a speciális közösségi tereken az ép fejlődésű és fogyatékossággal élő gyermekek a közös élményeken keresztül válhatnak befogadóbb felnőttekké. A Szerencsejáték Zrt. idén még további helyszínekkel bővíti programját.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy Karsay Ferenc polgármesterrel közösen figyeltek fel a Szerencsejáték Zrt. programjára, és kezdeményezték,  hogy a  kerületben is legyen ilyen. A Zrt. idén egyedül a XXII. kerületben létesített ilyen játszóteret. „ Azért örülünk ennek különösen, mert a befogadás folyamatának már gyerekkorban el kell kezdődnie, ez mind a kisebbség, mind a többség számára kulcsfontosságú folyamat. Abban bízunk, ha a gyerekek játszva sajátítják el az együttélést, akkor felnőtt korban már magától lesz egyértelmű egymás elfogadása”- mondta az országgyűlési képviselő.

Nagy örömömre szolgál, hogy idén az egyetlen budapesti helyszínként minket választott a Szerencsejáték Zrt. Ez számunkra mérföldkő, mert pont 30 éve alapította az első integrált nevelési programmal rendelkező óvodát Felvégi Józsefné díszpolgárunk, egykori vezető óvodapedagógus. Ez akkor még úttörő kezdeményezésnek számított. Ennek a folyamatnak a megkoronázása ez a befogadó játszótér. A Tündérkert Óvoda 300 méterre van innen. Rózsavölgy kicsit elhanyagolt játszótérrekreációs-funkciók szempontjából, ezért választottuk ezt a helyszínt. Szükséges volt, hogy a kerületnek ebben a részében alakítsuk a játszóteret, melyet pihenőrésszel fogunk még fejleszteni, illetve streetball pályával és futókörrel is tervezünk bővíteni. Komplex rekreációs helyszínné szeretnénk varázsolni ezt a területet” – mondta Karsay Ferenc polgármester.   

A befogadó játszótér tematikájának középpontjában a rózsa áll, ami a kerület ikonikus virága. Az inkluzív park egyszerre alkalmas játékélményre, a helyi érzés erősítésére, valamint a természeti értékek bemutatására. A speciális játszótéren úgy alakították ki az eszközöket, növényeket, burkolatokat, padokat, ismeretterjesztő táblákat, Braille térképet, hogy minden átlátható legyen, elkülönüljenek egymástól a mozgalmas és az intim terek, legyenek visszavonulásra alkalmas sarkok, de emellett legyen elegendő hely mozgásra, futásra, kerekesszékkel közlekedésre is.

A játszótér hivatalos átadását követően Fördős- Hódy Erzsébet építészmérnök mutatta be az akadálymentes játszótér egyes részeit, ötletes játékait.

Olvasta már?