Átadták az új CT Diagnosztikai Állomást Nagytétényben

by ildikarakai

Délelőtt átadták a Dr. Süveges Antal CT Diagnosztikai Állomást a Nagytétényi út 264. szám alatt, a Budafok-Tétényi Család és Gyermekjóléti Központ egykori épületében. A beruházás a kormány és a főváros példaértékű együttműködése révén valósult meg az Egészséges Budapest Program keretében. A kormány 120 és az önkormányzat közel 52 millió forintos hozzájárulásából jött létre a CT- diagnosztikai állomás, ahol egy 32 szeletes CT-képalkotó berendezéssel végeznek mától vizsgálatokat.

Karsay Ferenc polgármester a hivatalos átadón köszönetet mondott a kivitelezésben résztvevőknek. Példaértékű beruházásnak nevezte a diagnosztikai állomás létrejöttét, amely azt demonstrálja, hogy létezhet sikeres együttműködés kormányzat, főváros és helyi önkormányzat között. A diagnosztikai állomás kormányzati pénzből, fővárosi szakmai döntések alapján, kerületi hozzájárulással valósulhatott meg, és a kerület minden lakója igénybe veheti. Karsay Ferenc reményét fejezte ki, hogy nagyon sok budafoki és nagytétényi lakos gyógyulását segíti elő a beruházás.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a 150 évvel ezelőtti Budapesten 20 évvel volt alacsonyabb a várható élettartam, mint más európai nagyvárosokban. Ez ma már elfogadhatatlan. A fővároson belül is nagy az egyenlőtlenség a várható élettartamot tekintve, ami szoros összefüggésben van azzal, hogy a lakosoknak milyen a hozzáférésük az egészségügyi rendszerhez. Minél rosszabb ez, minél lassabban lehet hozzájutni akár egy diagnosztikai eszközhöz, vizsgálathoz, annál rövidebb élettartam várható. „Ez a beruházás együttműködés révén azt teszi lehetővé, hogy az egészségben eltöltött évek száma a budapestiek számára nagyobb legyen. 2019-ben kötöttünk egy jó üzletet, amelynek eredményeképpen évente 10 milliárd forint jut a budapesti kerületek és a főváros CT-, MR-programjára – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kerületben a tétényiek mindig mostohagyerekként érezték magukat az egészségügyi hozzáférés szempontjából, ezért jelentős, hogy ide került a CT-diagnosztikai állomás, amely a kerület önbecsülését emeli. „ Mostantól akadálytalanul tudjuk ellátni a kerületben élőket, akik sokkal kisebb várokozási, előjegyzési idővel juthatnak hozzá a CT-vizsgálatokhoz” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Olvasta már?