Az E 40 Design, kerületünk egyik retró üzlete visszarepít a múltba

by talastunde

Szép számban válogathatunk a retró, vintage és loft bútorok, lámpák és egyéb lakberendezési tárgyak között a Nagytétényi út 46. szám alatt az E 40 Design üzletben, amely visszarepíti a látogatóit a ’70-80-as évekbe, és régi szép emlékeket idéz meg bennük. Az E 40 Desing tulajdonképpen egy online áruház, de havonta egyszer meghirdetett időpontban személyesen körbejárhatjuk a boltot. Mi is ott voltunk egy ilyen alkalommal, és természetesen feltettük a kérdéseinket az üzlet vezetőjének, Kovács Imrének.

Mikor nyílt meg az üzlet?
6 évvel ezlőtt nyitottuk meg az üzletet, de természetesen már korábban kialakult egy bizonyos vonzalom a tárgyakhoz. Budafokon lakunk, nem messze innen. Mikor eldöntöttük, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni,
akkor láttuk meg, hogy ezt a helyiséget bérbe adják, ekkor kerestük fel az önkormányzatot.


Főleg cseh és magyar bútorok találhatók itt?
A bútorok 20-30 %-a cseh bútor, mivel nagyon komoly a színvonal a cseh retró terén. Igazán szépek, könnyen értékesíthetők, a közönség is szereti őket.


Honnak kerülnek ide az áruk, behozzák őket?
Főleg behozzák, de megvannak a kapcsolataink a piacokon árusító, vidéki kereskedőkkel. Kiépült már a kapcsolatrendszerünk a régiségkereskedelemben, amely jól működik. Vannak, akik lakásokat lomtalanítanak, ilyenkor megkeresnek minket, vagy képeket küldenek a tárgyakról. Idővel kapcsolatok, ismeretségek alakulnak ki a szakmán belül, illetve nagyon sokan az online felületünkön keresnek meg. Megfigyelhető, hogy ha nehezebb a gazdasági helyzet, akkor több bútort akarnak eladni.


Önök régi gyűjtők?
Igen, ezeket a naptárakat 25-30 évvel ezelőtt kezdtem el gyűjteni, így kezdődött az egész szenvedély. Majd a gyűjtés után a következő állomás a tárgyak cserélgetése, így kerül be az ember egy gyűjtői körbe.

Mi a legkelendőbb portéka az üzletben?
Főleg a kis bútorok, székek, fotelok, asztalok, lámpák, amelyeket használni tudnak a vevők. Azt látom, hogy a használhatóság a legfontosabb szempont a vásárlóink körében.

Mi az üzletben a legértékesebb?
Van néhány értékes lámpa, amelynek a tervezője Borsfai Tamás. A Szomszédok című sorozatban is felbukkant egy-egy lámpája, amit ő tervezett. A legdrágább 400 ezer Ft. Nálunk nincsenek nagyon drága termékek, 10 ezer és 180 ezer Ft között vannak átlagosan a tárgyaink. Próbáljuk megfizethetővé tenni a darabokat.


Felújítással foglalkoznak?
Van egy kárpitosunk, akikkel megcsináltatjuk a fotelokat, a székeket, és az asztalosmunkára is van segítség. Bútorfelújítással viszont nem foglalkozunk, igyekszem jó állapotú tárgyakat szerezni.


A vevők szoktak alkudozni?
Előfordul, bár az a helyzet, hogy a bútoraink megfizethetők, persze kicsit szoktunk engedni, de reálisak az áraink. Mi online értékesítők vagyunk, a tevékenységünk online térben működik 100%-osan, az üzletnek nincs
nyitvatartási ideje, nincs is hagyományos üzleti profilunk. Ez a hely adottságából is adódik, de mi pont ilyet kerestünk, ami inkább egy raktár. Online felületen értékesítünk, alkalmilag pedig egy-egy nyílt napot
tartunk havonta. Mivel sokan figyelik az oldalunkat, így tudják, hogy mikor tudnak kijönni hozzánk személyesen is megtekinteni az árukat.


Budafokiak is járnak önökhöz?
Szoktak jönni a kerületből is, a XI. kerületből is vannak vásárlóink, de az online felületünk miatt országszerte elérhetőek vagyunk.

Mi az eredeti foglalkozásuk?
Több vállalkozásom volt korábban, kereskedelemben, vendéglátásban dolgoztam. Legutóbb kávézót üzemeltettem a Ráday utcában, a COVID idején az életemnek ezt a részét lezártam, és ezzel kezdtem el
foglalkozni, amiben megtaláltam a számításaimat. A feleségem is besegít részmunkaidőben.


Engem mindig érdekelt, hogy hogyan alakul ki valaminek az ára. Miért annyi az annyi?

Erre nehéz válaszolni, aki ezzel foglalkozik éveken át, az tényleg tudja, hogy minek, mennyi az ára. Folyamatosan nézzük az árakat, adunk, veszünk, így érzékeljük a piacot.


Az otthonuk is árulkodik a retró iránti vonzalomról?

Komoly jelei vannak annak, hogy szeretjük a retrót. A lakásunk lenyomata annak, amivel foglalkozunk. Szinte csak ebben a stílusban vannak nálunk bútorok.


Mit gondol, hogy a retrónak miért lett ilyen nagy divatja?
Mindig volt valamilyen népszerű irányzat, mint például a biedermeier, vagy az antik bútorok. Azért aktuális most a retró, mert a mai fizetőképes 40-50-es korosztálynak megvan az érdeklődése, és az érintettsége ehhez a korszakhoz, hiszen a saját gyerekkorukat idézik meg ezek a bútorok. Nekem nem érdekes a háború előtti vagy az antik stílus, de mindenki a saját múltjához próbál visszanyúlni. A huszonévesek között is
vannak jó páran, akik érdeklődnek a retró iránt. Szerintem azért, mert a trendi lakberendezésben most ez egy meghatározó irány, sok helyen visszaköszön, a reklámfilmekben, a filmekben. A mai újragyártott bútorok
közül is sok a retró stílusú.

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?