Azonnali szúnyogirtást kért a polgármester a kerület teljes lakott területére a tigrisszúnyogok miatt

by nora.farmosi

Arra is van válasz, hogy miért került fel Budafok-Tétény az Országos Vérellátó Szolgálat tiltólistájára a tigrisszúnyogok kapcsán.

Egyre több az egymásnak ellentmondó információ, és kisebb pánik van kibontakozóban hazánkban a tigrisszúnyogok miatt. Budafok-Tétény kiemelten érintett, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat 34. heti epidemiológiai tájékoztatója szerint járványveszély miatt 30 napig nem adhatnak vért Budapest XXII. kerületében 2023. augusztus 18-át követően legalább 24 órát tartózkodó személyek, akik ázsiai tigrisszúnyogtól származó csípést szenvedtek el. Az önkormányzat erről hivatalos értesítést nem kapott, a polgármester is a Facebookról tudta meg a hírt.

Karsay Ferenc végül személyesen Müller Cecíliához fordult tájékoztatásért, hogy megtudja, miért rendelték el az intézkedést.

“A hazánkban előforduló szúnyogok által terjesztett leggyakoribb betegség a Nyugat-nílusi láz, melynek kórokozóját főként az országszerte gyakori dalos szúnyogban (Culex pipiens), az ázsiai tigrisszúnyogban és az egyiptomi csípőszúnyogban mutatták ki. A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de a megbetegedés előfordulása jelzi, hogy az adott területen (ahol a fertőződés történhetett) a vírus a szúnyogokban jelen van. Emberről emberre szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható a fertőzés, ezért a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák, köztük a kerületben is” – áll abban a válaszlevélben, amit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ küldött Karsay Ferenc polgármesternek.

Eszerint az OVSz azért szerepeltette a listán az adott kerületet, mert egy laboratórium által igazolt Nyugat-nílusi láz megbetegedés történt a településen lakók között. Az OVSz a honlapján szerepelteti a véradás szempontjából kockázatosnak ítélt településeket, köztük Budafok-Tétényt is.

A kerületből számos lakossági panasz érkezik nagy mennyiségű, főleg a nappali órákban csípő, többnyire invazív szúnyogfajok okozta ártalom miatt. Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata két éve – a katasztrófavédelmi kezelések kiegészítéseként – biológiai szúnyoggyérítést alkalmaz a közterületeken és önkormányzati ingatlanokon, emellett felvilágosítással és biológiai gyérítőszer osztásával ösztönzi a lakosságot a magántulajdonú ingatlanokon a szúnyogok szaporodásának megelőzésére.

Az a tapasztalat, hogy a közterületen végzett földi kémiai gyérítés során az irtószer a magáningatlanok kertjébe már nem jut be, így a rendszeres gyérítések és a lakossági felvilágosítás ellenére a magáningatlanokon fellépő szúnyogártalom igen erőssé vált, mely már közegészségügyi, járványügyi kockázatot is okoz, amit az Országos Vérellátó Szolgálat fenti intézkedése is bizonyít.

A polgármester ezért azonnali, légi úton történő kémiai szúnyoggyérítést kért a kerületben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, amihez szükség van Müller Cecília jóváhagyására is. Karsay Ferenc azt is vállalta, hogy bár nem a kerület feladata, de szükség esetén az önkormányzat költségére és megrendelésében is elvégeztetik a légi irtást, hogy minél korábban megszűnjön a probléma.

A polgármester kezdeményezését az ellenzéki aktivisták is támogatják. Aláírásgyűjtés is indult, hogy a jelenlegi invázió ellen az illetékes hatóságok mihamarabb tegyék meg a hatékony intézkedéseket, illetve a következő években időben kezdje meg a megelőzést a katasztrófavédelem.

Olvasta már?