Balázs Fecó is velünk volt az emlékét megidéző koncerten a Klauzál Házban

by lantai.oliver

A zseniális zenészre, zeneszerzőre és énekesre, Balázs Fecóra emlékező Korál-koncertnek lehetett részese a Klauzál Ház közönsége május 24-én este, a 48. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretén belül.  A különleges estén Fecó emlékét egykori zenésztársai mellett további kiváló zenészek és énekesek (Kontor Tamás, Nika és Dolhai Attila) idézték meg.

A koncertet az Ugye nem hiszed el című számmal kezdte a zenekar, a mögöttük lévő kivetítőn pedig feltűntek a Fecóról és a Korál együttesről készített felvételek, miközben a dal szövegét Fecó hangján hallhattuk felcsendülni. Az énekbe később becsatlakozott Kontor Tamás énekes-gitáros is, aki hol duettben, hol felváltva énekelt az így megidézett Fecóval.

Kontor Tamás énekes-gitáros – fotó: huszonketto.hu

A megindító és rendkívül hangulatteremtő nyitányt követően a zenekar dobosa, Dorozsmai Péter megilletődve szólt a közönséghez, és felidézte, hogy 40 évig zenéltek együtt Fecóval. A nagysikerű,  2018-as életműkoncertjük után megbeszélték, hogy a legszebb dalokból készítenek egy nagylemezt, és szerveznek egy hatalmas turnét, de sajnos, a COVID-járvány közbeszólt, és Fecó már 2020 novembere óta nincs közöttünk, így a lemezt nélküle fejezték be, a koncertsorozat pedig nem jöhetett létre. „Viszont, ha őt el is veszítettük, a zenéje velünk maradt” – fogalmazott a dobos.

Dorozsmai Péter, a Korál együttes dobosa – fotó: huszonketto.hu

A tragédia után úgy döntöttek, hogy muszáj folytatniuk a zenélést, éppen Fecó miatt is, hogy ezek a zenék és dalok fennmaradjanak. Az emlékkoncert is ezért jött létre, és annak a bizonyosságának is hangot adott, hogy szerinte „a koncerten köztünk lesz Fecó is”.

Erről a közönség is meggyőződhetett, hiszen az összes elhangzott Korál-számot mind a zenekar, mind az énekesek olyan mély átéléssel és odaadással, teljes szívvel, lélekkel adták elő, hogy a nézők ezt sokszor szűnni nem akaró tapssal és hangos ovációval jutalmazták, Balázs Fecó pedig valóban velünk volt, nem csak a képernyőn és a hangjával.

fotó: huszonketto.hu

A zenekart a Korál zenészei, Dorozsmai Péter dobos és Fekete Tibor Samu basszusgitáros mellett Kontor Tamás gitáros-énekes, Binder Norbert billentyűs és Vámos István (trombita) alkották. Néhány nóta erejéig csatlakozott hozzájuk az est két meghívott vendége, a csodálatosan erős és tiszta hangú Veres Mónika (Nika) és az ugyancsak varázslatosan éneklő  Dolhai Attila.

Fekete Tibor Samu, a Korál együttes basszusgitárosa – fotó: huszonketto.hu

Mindhárom énekes hálával és igazi, mély tisztelettel emlékezett Fecóra, amikor felidézték, milyen szálakkal kapcsolódtak hozzá, és mit jelent számukra Fecó és a Korál zenéje. Kontor Tamás gitárosként és vokalistaként részt vett az utolsó lemez elkészítésében, és személyesen is együtt dolgozhatott Fecóval, ahogy Dolhai Attila is, akinek szintén volt alkalma együtt énekelni vele, Nika pedig úgy fogalmazott, hogy az „én történetemben is fontos és súlyos  helyük van ezeknek a daloknak”. Utóbbi két előadó erről a koncert előtt a lapunk által velük készített videóinterjúkban is beszéltek.

Veres Mónika (Nika) énekes – fotó: huszonketto.hu

A rockosabb, pörgősebb számok mellett felcsendültek a szinte mindenki által ismert, nagyívű lírai dallamok is, mint például az Évszakok, A csönd éve volt, a Kergesd el a felhőt a házamról, a Homok a szélben, a Maradj velem és a Hazafelé.

Szinte mindegyik dalnál felhangzott Fecó hangja, volt, hogy duettben énekeltek vele, és volt, hogy csak Fecót hallhattuk. A zenészek és énekesek mindannyian olyan alázattal és szeretettel adták elő a dalokat, hogy ezek a videó- és hangbejátszások harmonikusan és jól kapcsolódtak a koncertbe, így tényleg igaza lett Dorozsmai Péternek és a többi előadónak is, akik mind megjegyezték az est folyamán, hogy „Fecó itt van velünk”.

Dolhai Attila énekes, színész – fotó: huszonketto.hu

A koncert teljességéhez az élvezetes gitár-, dob- és trombitaszólók is hozzájárultak, az énekesek pedig a lelkes és hálás közönséget is bevonták néhány nótába. Az esten felemelő pillanatokból nem volt hiány, de talán a legemlékezetesebbek közé azok tartoztak, amikor záródalként –  mintegy keretet adva a koncertnek – ismét eljátszották az Ugye nem hiszed el című nyitószámot, immár a három énekes közreműködésével, miközben a kivetítőn – ahogy szinte végig a koncerten – a Fecóról és a zenekarról készült felvételek mentek –, a dal utolsó két szavát pedig  már Fecó hangján hallhattuk:

„Ugye nem hiszed el, hogy keveset érsz?
Nélküled másképpen volna ez az egész,
És ha jön az idő, amikor már nem leszel,
Veled is egy egész világ múlik el.”

A lélekemelő és nagy sikerű koncert végén a közönség felállva, vastapssal köszönte meg a felejthetetlen és Balázs Fecó emlékéhez méltó estet. 

Tekintsék meg alábbi képgalériánkat és a Nikával és Dolhai Attilával készített videóinterjúinkat a Youtube- csatornánkon!

Olvasta már?