Biztató a jövőkép Dél-Buda közlekedését illetően

by gaalt994

Fonódó villamoshálózat, Déli Körvasút, osztrák példa – Vitézy Dávid, a BKF vezérigazgatója beszélt a XXII. kerületet is érintő közlekedési fejlesztésekről.

A Savoyai Kör közéleti estjei során rendszeresen dolgoz fel Budafok-Tétényt érintő témákat. A hétfői adásban Dél-Buda kilátásban lévő közlekedési fejlesztéseiről volt szó. A vendég a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid volt, aki Németh Zsolt országgyűlési képviselő társaságában beszélgetett Szepesfalvy Anna alpolgármesterrel. A téma nem először került elő a Savoyai Kör műsorában, bő egy éve a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs is beszélt már itt erről.

A hétfői vendég, Vitézy Dávid sem első ízben szólalt meg a specifikusan Budafok-Tétényt érintő változásokról az amúgy fővárosi és agglomerációs méretű projekt vonatkozásában. Egyrészt közösségi oldalán is rendszeresen posztol a dél-budai fejlesztésekről, másrészt nemrég Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt országgyűlési képviselő is nála járt egyeztetni.

A beszélgetés során körbejárták Budafok-Tétény egyedi helyzetét – már ami a főváros és környéke közlekedési viszonyait illeti. Szó volt a budai fonódó villamoshálózatról, a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiáról, illetve a beruházásokhoz szükséges tervezési és egyeztetési folyamatokról. A BKF-vezérigazgató elmondta: a köznyelvben egyszerűen csak fonódóként emlegetett hálózat hamarosan a Savoya Parkig érhet.

Vitézy szerint a városi közlekedés jövője és fenntarthatósága szempontjából kulcsfontosságú a kötöttpályás tömegközlekedés, ám ahhoz, hogy ez kellően népszerű legyen, előbb komoly fejlesztésekre van szükség. Ennek egyik eleme lesz a Déli Körvasút, amely kapcsán a BKF vezérigazgatója osztrák példát is emlegetett.

Olvasta már?