Boldog sziget a kerület kulturális életében – bemutatjuk a Vojnovich-Huszár-villát

by talastunde

A nyolcvanas évek végén jutott a Fodor család birtokába a budatétényi Vojnovich-Huszár-villa. Zenész család lévén úgy döntöttek, hogy a XIX. századi épületet és francia kertjét kulturális és közösségi céloknak szentelik. A családias hangulatú helyszín majd százéves bútorai, a szalonvilág miliője, a villához tartozó park idillje magával sodorja az ide érkezőket. A tavaly szeptemberben elhunyt házigazda, Fodor Tamás emlékére szervezett hangversenysorozat harmadik kamarazenekari estjén látogattunk el a különleges hangulatú villába, ahol Fodor Erikával beszélgettünk a 25 éve a Fodor család által működtetett misszióról.

Mikor szervezték meg az első közösségi rendezvényt a villában?

Idén júniusban lesz 25 éve, hogy a férjem, Fodor Tamás ötlete alapján belevágtunk a régi világot idéző kulturális közösségi értékteremtő, társadalmi összejöveteleknek otthont adó családi vállalkozásunkba, hogy ebben a XIX. századi villában és a kertjében egy kulturális találkozóhelyet hozzunk létre. 1998 júniusában Jandó Jenő Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, kerületünk díszpolgára és Takács Tamara Liszt Ferenc-díjas operaénekes adták az első ingyenes koncertet. A családunkban természetes gesztus a vendéglátás, méghozzá a házilag, kétkezi munkával, szívvel-lélekkel elkészített falatokkal. Egészen a COVID-ig így is ment ez, több, mint 20 éven át. A vendégek nagyon szeretik, hogy olyan koncerten vehetnek részt, ahol testközelben vannak az előadóművésszel, másrészt egymással és a házigazdákkal is tudnak közvetlenül beszélgetni, ehhez most már csak egy pohár borocskát és házi bodzaszörpöt tudunk biztosítani.

Fodor Tamás és felesége, Fodor Erika

Része lettek a kerület kulturális életének?

Igen, sőt, túl is mutat a villa működése a kerület határain, hiszen a környező településekről, az agglomerációból, a város túlsó feléből is jönnek hozzánk. Most éppen Bécsből érkeztek vendégek az előadóművész miatt, illetve a férjem, Tamás miatt jöttek sokan el a mai jótékonysági koncertre.

Fodor Tamás emlékkoncert

Kimondottan hangversenyeket szerveznek a villában?

A Fodor család hivatásos zenész család. Mindenki Zeneakadémiát végzett. Az édesanya, Fodor Péterné hegedűtanárnő, az édesapa, Fodor Péter a Magyar Állami Hangversenyzenekar nagybőgőse volt. A három fiuk szintén hegedűművészként végzett. A legidősebb testvér, a férjem, Fodor Tamás, aki többek között a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarnak a koncertmestere is volt. Az emlékére rendezett koncerten volt zenekari kollégái is játszottak.

Bölcsészként az irodalmat csempésztem be a programokba. Már a kezdés évében voltak irodalmi estek, majd a villa teraszát kihasználva rákaptunk a szabadtéri színházi estekre. Megfordult nálunk például Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter az És Rómeó és Júlia előadásukkal, többször megfordult nálunk a Térszínház társulata is, 2000-ben erre a kertre rendezte meg Dér András a Szentivánéji álom című darabot.  Micheller Myrtill kiváló jazzénekesnőnek is volt nálunk koncertje. Két kerületi civil szervezettel, a Budatétényi Polgári Körrel és a Klauzál Gábor Társasággal nagyon jó kapcsolatot ápolunk, akik a villában ingyenes rendezvényeket tartanak.

A villában élik a mindennapjaikat?

Nem. Ez az örökség magántulajdonban van, Fodor Péter és felesége a tulajdonosok. Közös döntés volt, hogy ez a hely nem arra való, hogy egy család lelakja, hanem arra, hogy mindenkinek a boldogság, a béke szigete legyen egy kicsit, ahol a vendégek visszakerülhetnek egy-egy előadás alkalmával a 19.századi hangulatba. Nálunk a találkozás öröme, a közös értékek a fontosak.

Mikor épült a villa?

1883-ból van arról adat, hogy a villát Vojnovich Piroskának építtették. A következő adatunk pedig arról tanúskodik, hogy Dr. Huszár Géza, Magyarország első biztosítás matematikus professzora vásárolta meg, ő lakott itt feleségével, fiával, és felesége két testvérével. Az élet úgy hozta, hogy férjem szülei a villa oldalában vettek meg egy telket , és jó kapcsolatban maradtak a család utolsó örökösével, aki rájuk hagyta a villát.

25 év után idén tavasszal megrendeztük az első Vojnovich-villa „Lélekszalont” is, ahol Tapolyai Emőke klinikai szakpszichológus osztotta meg velünk a gondolatait. Minden korosztály megfordul nálunk.  A legidősebb törzsvendégünk a 95 éves Erzsi néni, aki az utcában lakik, a legfiatalabbak meg esetenként a heverőn vagy valamelyik fotelben, édesanyjuk ölében szundikálva hallgatják a muzsikát.

Tapolyai Emőke és Fodor Erika

Mit kell tudni a ma esti programról?

A férjem, Fodor Tamás tavaly szeptemberben váratlanul meghalt. Hegedűs Katalin zongoraművész és Hegedűs Endre, kerültetünk díszpolgára, zongoraművész jó barátságban vannak velünk, férjemmel sokat játszottak együtt. Katica és férjem létrehozta a Vojnovich-triót, amihez Sisak Gergő csatlakozott csellistaként.

Fodor Tamás emlékkoncert

A trió három estből álló koncertsorozatot tervezett tavaly. Amikor Tamás meghalt, Hegedűs Katica átszervezte az esteket Fodor Tamás emlékére. Ma volt az utolsó alkalom, a záróest. Ingyenesek a koncertek, de a közönség adhat adományt, amit arra költünk, hogy Tamás könnyűzenei szerzeményeit kiadjuk. A férjem nem tett különbséget könnyű-, és komolyzene között, számára kizárólag a minőség volt a mérce. Hegedűművészi tevékenysége mellett számos jazz, soul, rockzenei dalt szerzett, gitározott és énekelt. Az ő nevéhez fűződik a tavaly szeptemberben a Weiner Leó Katolikus Zeneiskolában elindult Liturgikus Könnyűzenei Képzés módszertanának kidolgozása is. Az a tervünk, hogy dalait, először is a karácsonyi Eljöttünk hozzád című dalciklusát idén adventre hallgathatóvá tegyük. A három emlékest bevételét is erre fordítjuk. Hálás köszönet az adományozóknak!

Milyen időnként vannak események a villában?

Körülbelül három hetente mindig van egy esemény, de előfordul, hogy több is. Úgy, mint ebben a hónapban. Április 22-én fantasztikus Szabó Magda-estünk lesz, 27-én pedig Szajbély Mihály Csáth Géza-kutató, kedves egyetemi tanárom Csáth Géza-estet fog tartani Szabadka szépségeiről. Május 7-én Fodor Dániel és Bak Orsolya kamaraestje lesz, júniusban pedig a Didó és Aeneast a Magyar Rádió Gyermekkórusa adja elő kiváló szólistákkal, Dinnyés Soma vezetésével.

Olvasta már?