Budafok-Tétény idén is biztosít saját forrást a szúnyogok elleni védekezésre

by nora.farmosi

A polgármester tisztázta: a katasztrófavédelem és a Fővárosi Önkormányzat felelős alapvetően a szúnyoggyérítésért. A kerületi önkormányzat velük konzultál, és saját forrást is biztosít a védekezésre.

A 2023-as tapasztalatokat összegyűjtve, idén is nagy hangsúlyt fektetnek a kerületben a szúnyogok elleni védekezésre Budafok-Tétényben. A polgármester az online fogadóóráján tisztázta: a katasztrófavédelem és a Fővárosi Önkormányzat felelős alapvetően a szúnyoggyérítésért, a kerületi önkormányzat velük konzultál, és saját forrást is biztosít a védekezésre. A polgármester elmondta, hogy szakemberek segítségével készül el a szúnyogtérkép, és a szúnyoggyérítés előkészítése.

“2020 óta tilos a légi kémiai szúnyogirtás. Egyetlen kivétel van: a járványveszély. Ennek tavaly részesei lehettünk, amikor nílusi láz megbetegedés volt a kerületben. A légi biológiai lárvairtás azonban egy megelőző tevékenység, ez továbbra is lehetséges. Sőt, a biológiai gyérítés még a természetvédelmi területeken is engedélyezett. A XXII. kerületben sok a természetvédelmi terület, a Duna-part környezete és a Tétényi -fennsík is ilyen, ahol a biológiai védekezés továbbra is lehetséges” – mondta a polgármester az online fogadóóráján.

A biológiai védekezést azonban csak egy szűk időablakban lehet végrehajtani, hogy az hatásos legyen, ezért az önkormányzat már másfél éve működtet egy rendszert, ami méri a kerület különböző pontjain, hogy mikor, hol, mekkora a lárvafertőzöttség.

“Nagyon szeretnénk, ha az adatainkat el tudnánk juttatni az országos katasztrófavédelemnek meg a fővárosnak is. Egész télen ezen dolgoztak a kollégáim, hogy az illetékesekkel tárgyalnak. Most, hogy közeledik ez az időpont, amikor megjelennek majd a lárvák, remélhetőleg ez működni is fog” – mondta Karsay Ferenc, aki azt is hozzátette, hogy tavaly 21 héten át az önkormányzat végeztetett biológiai lárvairtást, míg a főváros 4 alkalommal végzett földi kémiai szúnyogirtást, az országos katasztrófavédelem pedig szintén légi biológiai gyérítést végzett, elsősorban a Duna-parti területeken. Idén márciusban megkezdik a felmérést és ha szükséges, a gyérítést is.

Új menüpontot is fejlesztett az önkormányzat STOP Szúnyog néven a BP22 appon. Itt lehet bejelenteni, ha bárhol lárvákat észlel a lakosság. Lárvairtó tablettákat is osztanak majd a lakosságnak, ingyenesen.

Olvasta már?