Karsay Ferenc a szúnyoggyérítésről: nagyon fontos tanulási folyamatban vagyunk

by nora.farmosi

Az elmúlt időszakban több száz hektáron zajlott a légi szúnyogirtás a XXII. kerület keleti és nyugati oldalán, ami eleinte rengeteget javított a helyzeten, de azóta előbújtak a házi pangóvizes keltetőkből az újabb vérszívónemzedékek, megint sok a szúnyog. A polgármester online fogadóóráján válaszolt a lakossági kérdésekre a témában.

Új szúnyogfajták jelentek meg – ázsiai, afrikai eredetű fajok -, amelyek más paraméterekkel rendelkeznek, mint a dalos szúnyogok. Ezek a pangóvizekben, a ház körüli apróbb vizekben is tudnak szaporodni, így a légi szúnyogirtás ellenére életben maradhatnak. Egy másik tulajdonságuk, hogy kisebbek, így a bevált, szabványos szúnyogháló nem jelent ellenük védekezést, sem az ablakon, sem az esővízgyűjtő tartályon. Ezért érdemes sűrűbb szövésű anyaggal letakarni a vízgyűjtőket, vagy teljesen befedni őket, hogy ne szaporodjanak.

A hatékony védekezési tippekről egy kiadvány is készült, amiből a lakosság megtudhatja, hol fordulhatnak elő és milyen lépéseket tehetnek saját környezetükben, hogy meggátolják a szaporodásukat. A lakossági panaszokra reagálva a polgármester online fogadóóráján is jelezte, hogy a temető környékén élők is fellélegezhetnek, hiszen ott is lesz irtás.

“Kétféle panaszt kapok mostanában: az egyik, hogy lezajlott a kémiai irtás, eltűntek, majd újra megjelentek a szúnyogok. Ez a mi felelősségünk is, oda kell figyelnünk a saját környezetünkben, hogy ne biztosítsunk szaporodási feltételeket. Ha közterületen látunk ilyet, akkor szóljunk az önkormányzatnak a szokásos felületeken, és intézkedni fognak a kollégák. A temető környékén élőknek pedig igaza van, ott nem is volt irtás. A Tétényi-fennsík védett területétől távolságot kellett tartani, így kaptak csak engedélyt. Ide megrendelték a földi kémiai irtást, ami kevésbé lesz hatékony, de csak erre kaptak engedélyt, és a napokban ez is le fog zajlani” – összegezte Karsay Ferenc a beérkezett panaszokat.

Sokak félelme, hogy a kémiai szúnyogirtás elpusztítja a beporzó rovarok jelentős részét. A polgármester megerősítette, hogy a vegyszer csak a szúnyogokat és az ennél kisebb rovarokat pusztítja el, és nem szeretnének kémiai irtást, de az emberek érdekei ezt diktálják. A biológiai gyérítés lehet még a védekezés hatásos módja, ami egészen jól sikerült a klasszikus árterületeken.

A Facebookon közölt videóból kiderül, hogy minden illetékes hatóságnak, szervezetnek levelet írt a polgármester. Azt kérte, üljenek le, hogy 2024-re megbeszéljék, kinek, mi a dolga, kompetenciája, hogy milyen gazdasági terhekkel jár az, hogy hatékonyan eltüntessék a szúnyogokat. A cél, hogy közösen megoldják a problémát, és hogy a jövő évben hatékonyan fel tudják venni a harcot a vérszívókkal.

Olvasta már?