Felszállt a helikopter, elindult a szúnyoggyérítés!

by nora.farmosi

Karsay Ferenc polgármester kezdeményezésére az önkormányzat a saját költségén megkezdte a légi kémiai szúnyogirtást a lakott területek fölött.

“Mostanra kaptuk meg az engedélyeket. A két felelős, a katasztrófavédelem és a Főváros egyetértettek abban, hogy akkor tud megvalósulni a szúnyoggyérítés, ha a helyi önkormányzatok finanszírozzák a munkát” – mondta Karsay Ferenc polgármester élő bejelentkezésében. Korábban a polgármester azonnali intézkedést kért a kerületben tapasztalható szúnyoginvázió miatt. A kerületben aláírásgyűjtést is indítottak a jóval hatékonyabb légi szúnyoggyérítésért. A katasztrófavédelem válaszában közölte, hogy nincs kapacitásuk a légi irtás elvégzésére, így az önkormányzat úgy döntött, hogy saját költségén egy vállalkozóval végezteti el a gyérítést.

A légi kémiai szúnyogirtáshoz az országos tiszti főorvos adott engedélyt. Karsay Ferenc bízik benne, hogy ha a földi mellett a légi kémiai irtást is elvégzik, végre megszabadulhat a kerület a szúnyoginváziótól.

A légi kémiai gyérítés a legkevésbé környezetkímélő módja a szúnyogirtásnak, de mivel nagyon elszaporodtak, ezért ez az egyetlen hatékony módszer. A kerületnek vannak olyan részei – a Duna-part és a Tétényi-fennsík -, ahová nem kaptak engedélyt a légi szúnyoggyérítésre, ezeken a helyeken földi kémiai gyérítést végeznek.

Hétfőn 630-640 hektáron zajlott a légi szúnyogirtás a XXII. kerület keleti oldalán, kedd este pedig a nyugati oldalt kezdik meg . Este 7-re befejezik a munkát.

Arra kérik a lakosokat, hogy a gyérítés alatt rakják el a kinti gyermekjátékokat, zárják el a méhcsaládokat, az ablakokat zárják be. A gyérítés után kérik a pangó vizek bejelentését az önkormányzatnál: szunyog@bp22.hu. A monitorozást végző cég kivizsgálja a bejelentéseket.

Olvasta már?