Szúnyogirtás: van teendője mindenkinek!

by nora.farmosi

Mutatjuk, mivel készül az önkormányzat a következő szezonra és mit tehet ön, hogy ne legyen szúnyoginvázió.

Az elmúlt időszakban több száz hektáron zajlott a légi szúnyogirtás a XXII. kerület keleti és nyugati oldalán, ami eleinte rengeteget javított a helyzeten, de azóta előbújtak a házi pangóvizes keltetőkből az újabb vérszívónemzedékek, megint sok a szúnyog. A lakosság közreműködésére is szükség van, hogy a problémát megoldják, ezért folyamatosan tájékoztatják a kerületieket, hogy ők maguk mit tehetnek, hogy elkerüljék az újabb inváziót.

Az önkormányzat közölte, hogy milyen lépéseket tesznek azért, hogy a következő szezonra rákészüljenek. Németh Zoltán alpolgármester a Facebook-oldalán tette közzé ezeket a lépéseket:

Mit tesz ezért Budafok-Tétény Önkormányzata a következő szezonra készülve?

1) Kiindulva az idei, csapadékos nyár tapasztalataiból, már most egyeztetésre hívtuk az állami és fővárosi felelősöket a hatásos és összehangolt megelőzés és gyérítés érdekében. Felajánlottuk nekik saját szakértőink helyben szerzett részletes tapasztalatait, ezekről is konzultálunk.

2) Továbbra is bevetjük a biológiai megelőzés módszereit közterületeinken, ingatlanainkon. Mindez kiegészülhet, ha szükséges, kémiai beavatkozásokkal.

3) Folytatjuk a lakosság tájékoztatását, mit tehetnek önök a szúnyoginvázió elkerülése érdekében. Megadunk minden segítséget ehhez a lakosoknak a magánkertekben – pl. lárvairtó tabletták formájában és szakszerű vizsgálattal, tanácsadással.

Az idei év tanulsága egyszerű. Mindannyiunknak van saját feladata, hogy ne legyen szúnyoginvázió! Mindenkinek a saját területén. Az államnak, a fővárosnak, a kerületnek, az intézményeknek a saját közterületeiken, ingatlanjaikon. A magántulajdonosoknak pedig a saját kertjükben. Mert hiába irtunk szúnyogot, ha pár nap múlva kezdődik minden elölről. Tudom, erre sokaktól jön a válasz: “oldjátok meg ti, legyen hetente hatásos irtás!”

De ez több okból is lehetetlen. Légi kémiai irtásra engedélyt sem kapnánk ilyen sűrűn. A természetre gyakorolt hatása miatt sem jó megoldás ez, így csak végső menedékként szabad bevetni. Ráadásul ennek a költségei is vállalhatatlanok volnának hosszú távon a kerület számára.

Tehát elkerülhetetlenül szükséges a megelőzés MINDENHOL. A pangóvizek (“keltetők”) felszámolása, kezelése.

A közös munkában, a lakossági tájékoztatásban kérek most együttműködést. Győzzük meg együtt a lakótársakat: hogy az önkormányzatunk cselekvésén túl rájuk is hárul szerep! Segítségre számítok ebben mindenkitől, aki az elmúlt hetekben tettekkel és szavakkal küzdött a szúnyogok ellen.

A környezetkímélő gyérítést támogatjuk, hiszen fontos a biodiverzitás megőrzése. Fontos, hogy ne okozzunk nagyobb kárt, mint amekkora hasznot hajtunk. Így tudjuk megőrizni Budapest egyik legzöldebb kerületét annak, ami: természetközeli, zöld kisvárosnak. Ehhez szükség van – az állami, önkormányzati szereplőkön túl – az egyéni felelősségvállalásra. A természetet és egymást csak együtt tudjuk megvédeni” – írta a bejegyzésben az alpolgármester.

Egy kiadvány is készült, amiben összefoglalják a hatékony védekezési tippeket. A digitális formátum ITT elérhető.

Olvasta már?