Csak a bizottságig jutott a Hosszúréti-patak ügye

by gaalt994

Karsay Ferenc polgármestert kérdeztük a Hosszúréti-patak és más aktuális ügyek kapcsán.

Polgármester úr, mint Szél Bernadett országgyűlési képviselő videójából kiderült a kerületiek számára is, megpróbálta az Országgyűlés elé terjeszteni a Hosszúréti-patak ügyét, de végül nem jutott túl a bizottsági meghallgatáson. Az indítvány megoldást hozhatott volna a problémára?

Egyelőre biztos nem, mert a javaslat elhasalt az Országgyűlés illetékes bizottságánál, napirendre sem került. 

Havasi Gábor (Momentum) meg is kérdezte Öntől egy közösségi portálon, hogy ha támogathatónak tartotta a Hosszúréti-patakkal kapcsolatos országgyűlési előterjesztésüket, akkor Ön szerint miért szavazták le a fideszes párttársai?

Gondolom az előterjesztett javaslat hiányosságai miatt, a szokásos felkészületlenség lehetett az oka, ami a Momentum helyi politikusait jellemzi. Van egy bája annak, amikor az árvízi védekezésért felelős fővárost kormányzó erők képviselője egyszerre kéri számon a kormányon a gátépítést és szervez lakossági tiltakozást ellene, itt a kerületben. Picit sajnálom Szél Bernadettet, hogy belevitték ilyen csapdába. De most már mindegy, a problémát nem az Országgyűlésnek kell megoldania, hanem nekünk és a fővárosnak, az érintett lakókkal együtt.

S hogy állnak akkor a probléma helyi megoldásával, hisz az árvízvédelem fontossága mellett azért több lakó esetében a kerítést is át kellene helyezni, és egyéb kérdések is felmerültek, mint korábbi cikkünkben kifejtettük?

Itt valójában az ellenzéki vezetésű főváros reakciójára várunk. Mi tárgyalásokkal, az érintettek bevonásával szeretnénk megoldani az ügyet, konszenzust keresünk, hogy elkerülhetőek legyenek a legutóbbi árvízhez hasonló súlyos káresemények a jövőben.

Hogy látja, Tóth Endre önkormányzati képviselő (Momentum) petíciójának milyen hatása lehet az ügyre?

A képviselő úr sajnos még tapasztalatlan, emiatt azt gondolja, az itt élők elégedetlenségének felkorbácsolásával közelebb jut a probléma megoldásához, de nem ez az eredményes út, hanem az együttműködés, amit a helyi Momentum kategorikusan elutasít velünk. 

Van-e fejlemény a Közbeszerzési Döntőbíróság által kiszabott bírság ügyében?

A bírósági felülvizsgálati kérelem jogerős elbírálása után lesz érdemi fejlemény, reményeim szerint az bizonyosodik be, hogy a bírság jogtalan és indokolatlan volt. Az ügyhöz kapcsolódó új információ viszont, hogy bepereltünk egy internetes lapot, mert nem adott helyt helyreigazítási kérelmünknek.

Újságot perelni szerintünk nem szerencsés, a kollégák a dolgukat végzik, nem lett volna más megoldás?

Természetesen megpróbáltuk, de nem vették figyelembe a kérésünket, hogy adjanak helyt a helyreigazítási kérelmünknek. Az önkormányzat határozott álláspontja, hogy szabályosan folytatta le a közbeszerzési eljárást, amely kérdésben a Fővárosi Törvényszék még nem hozott döntést. Ennek okán annak állítása, hogy az önkormányzat trükközött, valótlan, és súlyosan sérti az önkormányzat jó hírnévhez való személyiségi jogát.

Nyilván ezt az információt kapták a lap szerkesztői valahonnan, egy újság általában csak álláspontokat közvetít.

Nem is lett volna gond, ha megjelenik utána a mi álláspontunk is. Csak példaképpen, Önök is lehozták Tóth képviselő úr videóját a Hosszúréti-patak ügyében, de amikor jeleztük, hogy erősen másképp látjuk a dolgokat, volt lehetőségünk elmondani a véleményünket. Mert ha csak Tóth úr beszélhetne, az félrevinné a dolgokat, a múltkori cikkükben is mit nyilatkozott, te jó ég.

Mire gondol?

Lehozott a huszonketto.hu egy cikket, amelyben Tóth elmondta, hogy kész cselekvő módon részt venni a jelenlegi kormány által elhanyagolt olyan területek újjáépítésében, mint például az oktatási rendszer. Azt nem tette hozzá, hogy szociológus, és sohasem dolgozott az oktatásban. Nyilatkozta Önöknek, hogy Budafokon lakik, Molnár Gyula Újbudán, Bollók Istvánné pedig Budatétényben. Nos, Tünde Nagytétényben lakik. Ennyit a helyismeretről. Nem csoda, hogy Tóth nem tudja, hiszen az a másfél év, mióta itt van a lakhelye, nem biztos, hogy elég időt jelent megtanulni a kerület részeit.

Nyilván apró tévedés lehetett, az interjú lényege, hogy jelenleg Tóth úr a legnépszerűbb az ellenzéki előválasztás jelöltjei közül egy felmérés szerint.

Inkább a szokásos felkészületlensége jut eszembe erről. Azt meg nem értem, miért kell ezt a színjátékot eljátszaniuk, mert Tóth lesz a jelölt, erről megegyeztek, csak csinálnak hozzá egy színházat, mint Karácsony Gergely esetében.

Akár így van, akár nem, miért lenne bármelyik baj? Végül is ez a politika.

Ez nem baj. A baloldal úgy egyezkedik saját magán belül, ahogy akar. A végén úgyis Gyurcsány dönt. A baj ott van, ha valaki nem a kerület érdekében dolgozik, ha a petíciói, meg az észrevételei ordítanak a tárgyi tudás hiányától, a szakértelem hiányától, a gyakorlat hiányától, ha valaki nem ismeri az államigazgatási folyamatokat, a szervezetek feladatköreit, jogosultságait, kötelességeit. Van mit tanulni, bár 31 éves korára az embernek illik elsajátítani legalább az alapismereteket a saját szakmájában, ha komolyan veszi. Ha nem sikerül, akkor inkább segítő, tanulási szándékkal kellene fordulni a hozzáértőkhöz, mert a békés politizálás, a kerület érdekében történő cselekvések jelentik a helyi közösség érdekeit, nem a New York-ban megismert technikák alkalmazása.

Olvasta már?