A dunai betonmonstrum is terítéken volt Újbuda és Budafok-Tétény vezetőinek megbeszélésén

by ildikarakai

Mi nem felelősöket, hanem megoldást keresünk. Tévednek, akik számonkérőn azt gondolják, hogy a budafok-tétényi önkormányzat korábban nem tett meg minden tőle telhetőt az albertfalvai, Duna-parti betontemetők építése ellen – mondja Németh Zoltán alpolgármester.

Konkrétan mit léptek?

Ahogy korábban is jeleztük aggályainkat a kerület határában, de a XI. kerület területén épülő monstrumokkal kapcsolatban, úgy most is tárgyalunk a szomszédos önkormányzat vezetőivel. Budafok-Tétény önkormányzata mindent megtett a Duna-parti és más átgondolatlan beépítések ellen. Nem csak most emeljük fel a hangunkat, korábban is megtettük. Kár ebből politikát csinálni.

Mikor és mit tud tenni a XXII. kerületi önkormányzat?

Vaskos dossziéink vannak arról, hogy megfogalmaztuk aggályainkat, kritikáinkat, feltételeinket. Az önkormányzat jelezte, hogy a túlterheltség elkerülése érdekében ragaszkodik a környezeti hatások és a kapcsolatok részletes vizsgálatához. Sőt, kértük azt is, hogy mielőtt beépítenék a tervezési területet, készüljön el a Leányka utcai felüljáró kiszélesítése, valamint ehhez kapcsolódóan a Pécsi utca kiépítése. Ez 2008-ban volt, Molnár Gyula polgármestersége idején, amikor a szabályozási tervekről volt szó.

Most, hogy a kocka valójában már el van vetve, hogyan lehetne enyhíteni Ön szerint a helyzeten?

Május 20-án találkoztunk László Imre XI. kerületi polgármesterrel, Molnár Gyulával és több kerületi vezetővel, képviselővel, hivatali szakemberrel. Szóba hoztuk Karsay Ferenc polgármester úrral ezt is. Kértük, hogy az épülő, építendő házakhoz legyen megfelelő zöld-, szabadidős és intézményi infrastruktúra, különösképpen parkok, játszóterek. Ezt jelentené ugyanis a felelős várostervezés. Ezzel szemben most Újbudán jóformán minden Duna-parti vagy ahhoz közeli négyzetméterre lakótömbök épülnek.

Ön szerint milyen közvetlen hatással lehet ez a XXII. kerületre?

Attól félünk, hogy ha a most vagy a jövőben épülő XI. kerületi, sokszáz lakásos házakhoz nem építenek megfelelő parkokat, játszótereket, akkor például az ottani új Duna-parti lakótelep lakói el fogják lepni a sport- és szabadidőparkunkat, a kerületi létesítményeket, jelentős zsúfoltságot okozva többek között a DunaFokon. Ezért nyilván nem lehet kárhoztatni az új házakba költözőket, azokat viszont igen, akik a szabályozási tervek elkészültekor nem gondoskodtak a megfelelő létesítmények előírásáról. Ezt pótolni kell.

Kaptak választ a XI. kerület vezetőitől?

Először leginkább visszafelé mutogatást, hogy mindenről az előző polgármester, Hoffmann Tamás tehet, mert az ő idejében adták ki az engedélyeket. Mi jeleztük, hogy a dolgok a szabályozási terv elfogadásakor dőlnek el, az építési engedély már csak következmény. A szabályozási terv pedig a korábbi időkben készült, még Molnár Gyula előző polgármesteri idejében leveleztünk róla, mint azt említettem. De ennek a múltba révedésnek nincs sok értelme, mert attól nem lesz jobb, ha egymásra mutogatunk.

Mit tehetnek a kárenyhítés érdekében?

A lényeg, hogy ilyen fejlesztések esetén településrendezési szerződést szokás kötni, amikor is a szabályozásban megengedik az ilyen beépítést. Ezekben a szerződésekben ki lehet kötni szükséges fejlesztéseket: kapcsolódó úthálózat, parkok, játszóterek, szabadidős létesítmények létrehozása, illetve az intézmények bővítése érdekében. Ezt korábban kellett volna, de abban bízunk, hogy ez még pótolható, azaz valahogyan kikényszeríthető a beruházóktól. A jelenlegi XI. kerületi önkormányzatnak a feladata az, hogy gondoskodjon erről, azaz legalább pótolja ezt a hiányt, hogy nem terveztek az épülő lakótelepek köré zöldet, oktatást, közlekedést és egyéb infrastruktúrát.

Elhangzott erről valami érdemi?

Azt mondták – és ez a lényeg -, hogy most, miután megindultak vagy hamarosan megindulnak ezek a rettenetesen nagy volumenű építkezések, ők igyekeznek kikötéseket tenni. Tehát az elhangzott ígéret szerint a jövőben Újbudán nem épül majd úgy lakóház, hogy a szabályozási tervekben ne biztosítsák a szükséges infrastruktúrát: zöldfelületeket, sportpályákat, szociális és egészségügyi intézményeket stb. Településrendezési szerződésekben vagy valamilyen más módon lehetne megegyezni a beruházókkal, hogy azok hozzák létre a megfelelő infrastruktúrát. Arra biztatjuk Újbuda polgármesterét, hogy konstruktív megbeszélésünk alapján a kerületünket közelről érintő helyeken is keressenek hasonló megoldást.

Olvasta már?