Csodálatos kerámiákat nézhetünk meg Radóczy Mária kertjében

by talastunde

A Tűz őrzője címmel nyílt meg Kontor Enikő keramikusművész kiállítása a Radóczy Mária Galéria kertjében május 25-én. A szervezők a galéria gyönyörű kertjében ötletesen helyezték el a fiatal művésznő egyedi kerámiáit.

Csodálatos kerámiák, finom falatok, jó társaság és persze az árnyékot adó fák és buja virágok fogadták a kiállítás vendégeit Radóczy Mária, kerületünk díszpolgárának kertjében. A házigazda üdvözlő szavai után Szepesfalvy Anna alpolgármester nyitotta meg a kiállítást.

Az alpolgármester az alkotót bemutatva elmondta, hogy Enikő a kerületi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti lskolában kezdte művészeti tanulmányait, diplomáját pedig a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen szerezte. Művészetének stílusa határozott és érzékeny.

“Kicsit szeretek mindenbe belehalni, hogy majd feltámadhassak. De legjobban azt szeretem, hogy az anyag néma és mégis képes elmesélni mindezt. A kiállításmegnyitó ünnep. Ünnep, mikor a műhely magányából kilépünk a kíváncsi tekintetű emberek közé, a csendből az emberek közé, ahol a néma anyag mindannyiunknak mesél” – idézte az alpolgármester a keramikusművész önmagáról való lírikus szavait megnyitó beszédében.  

Radóczy Mária és férje, Pajzs Gábor 1997 óta rendeznek kiállításokat a Radóczy Mária Galériában, ahol a képzőművészek mellett mindig meghívnak egy zenei előadót. Ez alkalommal Emszt András kerületi zeneszerzőt, a kerület művészeti ösztöndíjasát hívták meg, aki egy saját és egy Philip Glass szerzeményt adott elő.  

Emszt András a házigazda felkérésére ismertette Kontor Enikő művészi pályájának legfontosabb állomásait. A művész életének 3 legfontosabb helyszíne: Budatétény, Álmosd, nagyszülei lakóhelye és a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió. Kontor Enikő elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia szakmai ösztöndíját és a pécsi Országos Kerámiaművészeti Biennálé első díját. „Alkotásai egyediek, rusztikus felületei természetesek, elementáris erővel hatnak” – jellemezte a zenész a kiállítóművész munkásságát.  

Barabás Lajos műgyűjtő élményszerűen mesélt Kontor Enikő művészetéről, és arra bíztatta a vendégeket, hogy ezúttal a kiállítások általános instrukcióját felejtsék el, és fogják meg, vegyék kezükbe a kiállított kerámiákat, amelyeknek felülete rendkívül egyedi.  A kert egy részét rendkívül változatos mintájú, faktúrájú bábok vagy inkább bombákra emlékeztető formák lepték el, amit körbejárhattak a vendégek.

Kontor Enikő művészi termékenységét mutatja, hogy az elmúlt  8 hónap alatt 5 egyéni kiállítása volt. A Tűz őrzője című kiállítást május 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők 15-18 óra között.

Olvasta már?