Dr. Joó Ernőre emlékeztek a Péter-Pál napi rendezvények keretében

by lantai.oliver

Dr. Joó Ernőre, kerületünk díszpolgárára, fontos helytörténeti tanulmányok szerzőjére, egyben a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör egyik alapító tagjára emlékeztek június 28-án a Péter Pál utca 6. szám alatti épületen elhelyezett emléktáblájának megkoszorúzásával.

Az emlékezést a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör szervezte a XXIV. Péter-Pál napi rendezvénysorozat keretében. Bár az eseményt késő délutánra hirdették meg, a koszorúzásra összegyűltek még kánikulai hőségben várakoztak a Péter Pál utca 6. szám alatti épülettel szemben. Köztük volt dr. Vankó András, a Polgári Kör elnöke, és Dr. Joó Ernő özvegye is, aki érdeklődésünkre elmesélte nekünk, hogy ebbe az utcába született, és jelenleg is itt él.

A dr. Joó Ernő emléktáblájának megkoszorúzására várakozók – Fotó: huszonketto.hu

A megjelenteket Nagy Sándor, a Polgári Kör egyik tagja köszöntötte, és elmondta, hogy közösségük életében Péter-Pál napja piros betűs ünnep, és talán a legjelentősebb alkalom, aminek hagyományosan része a szervezet által felállított emléktáblák, köztük a dr. Joó Ernőre emlékező, kőbe vésett felirat megkoszorúzása is.

Nagy Sándor dr. Joó Ernőre emlékezik – fotó: huszonketto.hu

Dr. Joó Ernőre emlékezve felidézte, hogy decemberben lesz 25 éve, hogy megalakult a Polgári Kör. Kiemelte, hogy kerületünk egykori díszpolgárának óriási szerepe volt a Polgári Kör megalapításában, és abban is, hogy szervezetük fennmaradt, és idén megünnepelhetik a 25. évfordulót.

Nagy Sándor arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az emléktáblák létrehozásának gondolata a tagokban már a polgári kör első éveiben megfogalmazódott. Szándékuk az volt, hogy “a környékünkön élt nevesebb személyek emlékét továbbadandó egy-egy emléktáblát állítsunk. Ezeket a táblákat először a Tangazdaság falán kezdtük elhelyezni.”

Dr. Joó Ernő emléktáblájának megkoszorúzása – fotó: huszonketto.hu

Miután dr. Joó Ernő 9 éve eltávozott közülünk, a Polgári Kör tagjai fontosnak tartották, hogy az ő emlékének is állítsanak táblát. A helytörténészre emlékeztető táblát 2018-ban a Péter Pál utca 6. szám alatti épület falán avatták fel.

Nagy Sándor a táblára utalva kiemelte, hogy “itt a bevésett szöveg az utókornak is tud valamit mondani, hogy ki volt dr. Joó Ernő.” A díszpolgárunkhoz kötődő személyes emlékeit is felidézte, és úgy fogalmazott, hogy “egy rendkívül nyíltszívű, nagyon intelligens férfiú volt, egy ember, akire mindig lehet jól emlékezni.”

A koszorút Szalontay Károly, a Polgári Kör ellenőrző bizottságának elnöke helyezte el az emléktábla alatt.

A koszorút Szalontay Károly helyezte el – fotó: huszonketto.hu

Tekintsék meg az eseményen készült fotóinkból összeállított képgalériánkat is.

A Polgári Kör szervezésében megvalósuló Péter-Pál napi rendezvénysorozat egy másik programjáról, a Seybold-Garab Pincében megrendezett kiállításmegnyitóról ITT írtunk.

Olvasta már?