Kerületi festőművésznők alkotásai a Seybold-Garab Pincében

by lantai.oliver

Mindössze egy napig megtekinthető, de tartalmas, és a kerületi szíveket megdobogtató kiállítás nyílt meg a Péter Pál utcában, a Seybold-Garab Pincében.

A XXIV. Péter-Pál napi rendezvénysorozat keretében a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör szervezésében öt kiállító művész alkotásaiból Budafok a kerületi festőművésznők szemével címmel nyitották meg június 28-án este a különleges és igazán unikumnak számító kiállítást.

Unikum háromféle okból is: kevesebb, mint 24 óra telik el a megnyitó és a tárlat zárása között, kizárólag kerületi női alkotók műveit láthatjuk, illetve nem mindennapi helyszínen, a Seybold-Garab Pincében került megrendezésre.

Az esemény hivatalos megnyitása előtt Szabó Dénes és Arnóczky Júlia tanárnő csellón és zongorán előadott gyönyörű előadását hallgathatták meg a vendégek.

A kiállítást dr. Vankó András, a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnöke nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, hogy “ez egy tematikus kiállítás, aminek a mondanivalója szűkebb környezetünk: Budafok, Promontor értékeinek bemutatása, festőművészek megfogalmazásában.” Hangsúlyozta, hogy “ez a szándék összecseng a Polgári Kör alapvető célkitűzésével, azaz a helyi értékek bemutatása, megőrzése az utókor számára, az idősebbek örömére, a fiatalok motiválására. ” Rámutatott, hogy jóllehet a mondanivaló közös, a műalkotások elkészítési technikája viszont változatos.

Oroszi Judit, Halpert Mária, Filotás Viktória és dr. Vankó András – fotó: huszonketto.hu

Az öt kiállító művésznő (Bottyán Marianna, Filotás Viktória, Halpert Mária, Oroszi Judit és Várhelyi Csilla) közül hárman személyesen is megjelentek a megnyitón.

A kiállítást Filotás Viktória, a Polgári Kör elnökségi tagja kifejezetten a Budafok legrégebbi utcájában immár 24. alkalommal megrendezett, Péter-Pál napi rendezvénysorozat részeként szervezte meg. Portálunknak elmondta, hogy azért női művészeket választott, mert úgy gondolja, hogy “ők máshogy közelítenek a témához, máshogy tudják ezt megmutatni, lehet, hogy érzelmesebben, lehet, hogy különlegesebb beállításból.” Viki érdekes tényre hívta fel figyelmünket: mindhárom megjelent művész, vagyis ő, Halpert Mária és Oroszi Judit alapvetően szobrászattal, kerámiával foglalkoznak, a festés csak később jött az életükbe.

A képeket a kiállító művészekkel közösen választották ki, alapvető szempont volt, hogy mindegyik alkotás a kerülethez kötődik, vagy a helyszín, vagy a témája alapján.

Arra a kérdésünkre, hogy miért csak egy napig látogatható a kiállítás, Viki azt a választ adta, hogy a tárlat egyrészt konkrétan a június 29-i Péter-Pál-naphoz kapcsolódik, illetve a helyszínt adó Seybold-Garab Pince klímája – bár a boroknak és a nyári melegben betérő látogatóknak tökéletes – a festményeknek nem igazán kedvez.

Aki nem akar lemaradni erről a soha vissza nem térő alkalomról, a mai napon, június 29-én, Péter-Pál napján, a Péter Pál utca 39. szám alatt, a Seybold-Garab Pincében, a kánikulában kifejezetten jóleső, kellemes hűvösben tekintheti meg a festőművésznők csodaszép, és a kerületben lakók lelkét, szívét megérintő alkotásait 10 és 16 óra között. A festmények megtekintése mellett a pincészetben további izgalmas programok várják a látogatókat, aminek köszönhetően minden korosztály találhat magának megfelelő kikapcsolódást: 10 és 16 óra között a gyerekek kreatív foglalkozáson vehetnek részt, 11-kor Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj címmel színházi előadást nézhetnek, 12.30-tól pedig a pince ételekkel és italokkal várja a vendégeket.

A Polgári Kör szervezésében a fentieken (és a pincészeten) kívül számos további programon (zenés istentisztelet a Péter-Pál kápolnában, ősökre emlékezés a kápolna előtt, este pedig hangverseny a Stáció parkban) várják az érdeklődőket. A részletes programokról itt írtunk.

Olvasta már?