Egy mutató, amiben a budafoki szélső veri a világ legdrágább focistáját

by gaalt994

A 33 európai bajnokságot vizsgáló CIES adatai szerint átlagosan az ötödik legtöbbször a Budafok játékosa, Szabó Máté ellen követnek el szabálytalanságot az egész kontinensen.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta 33 európai bajnokságot figyelembe véve, hogy a most futó szezonban mely játékosok követik és szenvedik el a legtöbb szabálytalanságot. A felmérésben csak azok a játékosok szerepeltek, akik legalább 270 percet már játszottak október 12-ig – írja a csakfoci.hu, amely szemfülesen azt is kiszúrta, hogy a Budafok szélsője, Szabó Máté utóbbi mutatóban előzi az abban korábban „egyeduralkodó” Neymart.

A futballtörténelem legdrágább játékosát ugyanis mindeddig 289 játékperc alatt 14-szer faultolták, azaz átlagosan 20 perc 39 másodpercenként szenved el szabálytalanságot. Ezzel szemben Szabó a vizsgált időszakban 315 percet volt pályán, ami alatt 20-szor harcolt ki pontrúgást csapatának, átlagosan 15 perc 45 másodpercenként egyet.

Első blikkre persze kérdezhetnénk, miért kunszt az, ha valakit felrúgnak, lerántanak, ellöknek. Éppen emiatt érdekes Neymarral összehasonlítani Szabót. A PSG brazil szélsője ugyanis kiemelkedő tudása mellett főként remek cseleiről és a folyamatos fetrengéséről híres.

Tavasszal a Bajnokok Ligájában megdöntötte az egy meccsre jutó sikeres cselek számának rekordját, azaz nem véletlen, hogy az ellenfelek sokszor képtelenek őt szabályosan szerelni. Ezzel nem is rest alaposan visszaélni a brazil, aki a 2018-as vb-n azzal (is) kivívta a nézők antipátiáját, hogy 450 játékpercből közel negyedórát töltött el ülve, vagy fekve a gyepen.

Ennek fényében igenis megsüvegelendő teljesítmény, hogy Szabóval még inkább meggyűlik a baja az ellenfelek védelmének – akik persze tény, hogy nem a Monaco, a Nice, de még csak nem is a Strasbourg játékosainak technikai képzettségével rendelkeznek.

Ez persze egy apró siker, de közel sem olyan limonádé-statisztika, mint amennyire elsőnek tűnik. Ezzel együtt kívánjuk Szabó Máténak, hogy a jövőben sok más mutatóban is hasonló szintű világsztárokat tudjon maga mögé utasítani.

(Fotó: BMTE)

Olvasta már?