Ugye nem felejtette el átállítani az óráját?

by gaalt994

Talán az utolsó óraátállítások egyike következik.

Eljött október utolsó hétvégéje, vele együtt pedig az óraátállítás is. Szombatról vasárnapra virradó éjjel 3-kor kell visszaállítani az órákat 2-re. Ma már az okostelefonok, laptopok és a modernebb karórák ezt maguktól elvégzik, azonban az egyéb, digitális órával ellátott készülékek, mint például a mikrohullámú sütő, érdemes odafigyelni és manuálisan megtenni ezt.

Magyarországon első ízben 1954 és 1957 között alkalmazták először, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. 1980-ban energiamegtakarítási céllal újfent bevezették.

Az EU-ban is vita tárgyát képezi az óraátállítás kérdése. Most úgy néz ki, hogy 2021-ben az uniós országok eldönthetik: a nyári vagy a téli időszámításhoz kapcsolódnak majd. Állítólag mi maradnánk a nyáriban. A Magyar Alvás Szövetség például küzd az állandó óraátállítás ellen. Közleményük sajnálkozik a halogatás miatt. Azt írják, hogy a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját, és a negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem: kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszunk.

Olvasta már?