Ezekre figyeljen a lomtalanításkor!

by nora.farmosi

Az idei lomtalanítás nem sokkal a húsvéti ünnepek után kezdődik: április 3. és 12. között tehetik ki a nem használt lomokat.

A polgármester online fogadóóráján volt, aki aggodalmát fejezte ki a lomtalanítás kapcsán, attól tartva, hogy megjelennek majd idegen helyről érkező, önkéntes lomtalanítók.

“A védekezés módja viszonylag egyszerű: a lehető legrövidebb ideig legyen kint az a lom, amitől meg szeretnénk szabadulni” – mondta a polgármester. Karsay Ferenc hozzátette, hogy az ünnepek alatt és jelenleg is tart ügyeletet a közterület-felügyelet és a rendőrség is, akiknek jelezhetik a kerületiek, ha idő előtt kihelyezett lomokat, vagy idegen helyről érkező lomtalanítókat észlelnek. A bejelentést a 06-20/386-5942-es telefonszámon tehetik meg.

A lomtalanítást az FKF Zrt. végzi és a kihelyezett lom az ő tulajdonukat képezi. Az FKF eredetileg a nagyhétre akarta szervezni a lomtalanítást, de az önkormányzatnak sikerült meggyőznie őket, hogy a felfordulással járó eseménynek nincs helye az ünnepi időszakban, így április 3-tól indul a lomtalanítás a kerület különböző körzeteiben és egészen április 12-ig tart majd.

A polgármester arra kérte a lakosságot, hogy ne tegyenek ki veszélyes hulladékot, autógumi-abroncsot, festéket, vegyszereket, akkumulátorokat, elektronikai hulladékokat. Később lesz lehetőség ezeket is leadni.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki. A veszélyes hulladék kihelyezése mellett a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése is tilos, mint pl. a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék.

Az FKF kéri a lakosokat, hogy:

  • a lomot a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki;
  • a társasházak lehetőség szerint jelöljenek ki egy területet, ahová a lakosság lerakhatja a lomokat;
  • zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.

Olvasta már?