Februárban a hónap művésze: Turbéky Eszter fotóművész

by talastunde

Turbéky Eszter fotóművész lett februárban a hónap művésze, aki megosztotta velünk pályájának főbb állomásait.

Eszter 1977-ben született Budapesten. A fotográfiával 2006-ban került kapcsolatba, a Zsigmond Király Főiskola – Milton Friedmann Egyetem film és média szakirány hatására. Itt vezették be a képalkotás világába, amely magával ragadta.

„A főiskolán  a forgatókönyv írás kapcsán tanultunk a képkivágásokról,  akkor éreztem, hogy komolyabban kezd érdekelni a fotográfia, a képrendezés, a vizuális világ.”

Turbéky Eszter eleinte autodidaktaként képezte magát, majd 2009 telén elkezdte az ASA Fotóstúdió fotográfus képzését. A tanfolyamon a mai magyar fotográfia olyan jeles képviselőitől tanulhatott, mint Stalter György, Korniss Péter, Baricz Kati, Bánkuti András és az óta sajnos elhunyt Kerekes Gábor. 2010 februárban nyílt meg első egyéni kiállítása a Fonó Budai Zeneházban. 2012-ben felvételt nyert a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporter részszakképzésére, melynek elvégzése után 2013 novemberétől az Index.hu hírportál fotóriporter gyakornoka lett.

Számos színházi munkája jelent meg több portálon is, munkáival többek között a szinhaz.hu oldalán is találkozhatott a közönség.  2014-től az MTI Fotóbankjának fotózott. Felvételeit több sajtóorgánumban is bemutatták. Itt jelentek meg a 2013-as Dunai árvízről készített képei is.

Eszter portálunknak elmondta, hogy váratlanul érte a kerületi elismerés.  Jelenleg nem lakik Budafok-Tétényben, de itt nőtt fel, s mai napig gyakran hazalátogat a családjához. Sokszor lencsevégre kapta a kerület szépségeit. Rendszeresen fotózta az úrnapi körmenetet, a pincerendszert, Budafok egyedi házait és a borfesztivált. Számára rendkívüli értéket képvisel az összetartó falusi közösség a kerületben, ahol rengeteg a fotózni való még. Jelenleg az Országos Színháztörténi Múzeum és Intézet fotográfiai feldolgozásán dolgozik.

Turbéky Eszter fotói ezen az oldalon kekinthetők meg: https://www.flickr.com/photos/pepys/49901105256/in/photostream/

Olvasta már?