Felavatják Budafok-Tétény legnagyobb orgonáját

by bcsenge

Április 28-án avatják fel Budafok-Tétény legnagyobb orgonáját az evangélikus templomban.

A kerületi evangélikus egyházközség közel 100 éves orgonájának állapota az utóbbi 15 évben oly szinten leromlott, hogy szakértői vélemények is azt javasolták, hogy nem érdemes anyagiakat fektetni a hangszerbe, mert egy újonnan épített orgona sem kerülne annyi pénzbe.

Tavaly márciusban vásárolt a templom új, korszerű orgonát, amely Budapest egyik legkiválóbb és legmodernebb orgonája lett.

A francia-romantikus hangszer három manuálos és 64 regiszteres, igazi katedrálisi hangzást ad. Legnagyobb sípja megközelíti a 6 métert, legkisebbje pedig mindössze 7 milliméter. De ez nem valósághű, hiszen ez egy virtuális orgona. De mi is az a virtuális orgona?

A valódi sípos orgonák mellett szoktunk találkozni elektromos orgonákkal, de az utóbbi évtizedben kifejlesztettek egy olyan technológiát, amelynek alapja, hogy egy adott orgona minden egyes hangszínéből felveszik az összes hangot és a végeredmény az adott hangszer hangképe. Így valósult meg a virtuális orgona. Fizikálisan a Budafok-Belvárosi Evangélikus templomban, a Szomszédok Piac szomszédságában egy játékasztal, egy kezelő pult és egy érintőképernyős monitor található, amely által megszólaltathatók az orgona különböző hangszínei. Zseniális! – írja a PromontorTv Stáb a Facebook-oldalán.

Az orgonának többszáz setzer memóriája van, amely segíti az orgonista, a kántor dolgát, amikor bőségzavarban szenved és nem tudja eldönteni, hogy milyen hangszínt használjon.

Valamint visszajátszó orgona. Ez a képesség ritka hazánkban! Kerületünk új orgonája erre is képes.

A nagyközönség az elmúlt egy év során több alkalommal is hallhatta a hangszer csodálatos hangját, de most 2024. április 28-án a 10 órai istentisztelet keretein belül dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke megszenteli az új orgonát. Az istentiszteleten Németh Sándor orgonaművész mutatja be a hangszer különleges hangzását. Erre az alkalomra nagy szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.

Május 18-án pedig ismét megrendezésre került az Orgonák éjszakája, amelyen csodálatos programokkal várják az érdeklődőket. 2023-ban közel 1200 fő érdeklődő vett részt a délelőtt kezdődő programoktól egész éjfélig.

Olvasta már?