Felújították a Barlanglakás Emlékkiállítást

by talastunde

Gyönki Viktóriát, a Klauzál Ház muzeális gyűjteményi referensét kérdeztük a Barlanglakás Emlékkiállítás tavalyi fejlesztéseiről.

A tavalyi évben milyen fejlesztéseket sikerült végezni a kiállításban?

Harmadik éve, hogy sikeresen pályáztunk a Kubinyi Ágoston Programban a Barlanglakás Emlékkiállítás infrastrukturális megújítására. Az elmúlt években ez a szellőzőrendszer fejlesztését érintette, hiszen ventillációval igyekszünk csökkenteni a páratartalmat. Kiállítóhelyünkön a legnagyobb kihívást az iszonyúan magas páratartalom jelenti, amely a gombásodás és a penészesedés melegágya. A műtárgyakat is védenünk kell ettől, ezért az elmúlt években arra törekedtünk, hogy ezt a lehető legnagyobb mértékben megszüntessük. 2020 augusztusában két hétig tartó felújítás volt, amikor az összes falat lekaparták és a mészrétegeket leszedték. Olyan szakértő társasággal dolgoztunk együtt, akik ezt a mészréteget meg tudták úgy csinálni, hogy a salétromos átütések, amelyek előfordultak a barlangban, a továbbiakban ne jöjjenek elő. Ezzel segítettük elő, hogy a gombásodás és a penészesedés ne jelentsen problémát.

Tóth Győzőné hálószobájában a hajópadlót is kicseréltük, mert el volt korhadva. Sikerült úgy renoválni, hogy remélhetőleg a következő évtizedekben is kitart. Nagy örömünkre idén is elnyertük a Kubinyi Ágoston Program finanszírozását, amely segítségével a kiállítás megújítását fogjuk ebben az évben elvégezni. A projekt részeként van lehetőségünk arra is, hogy fejlesszük a Barlanglakás honlapját, amely gyakorlatilag egy tudástár lesz. Tartalmazni fogja azokat a posztokat, fotókat, amelyeket a gyakornokaink összegyűjtöttek. A honlapunkon nem csak a mi barlanglakásunkról, hanem a Magyarországon vagy világszerte megtalálható barlanglakásokról is megtudhat információkat az olvasó. Azt is szeretnénk, hogy fotódokumentáció keretében a honlapon azok a műtárgyak is megtekinthetők legyenek, amelyek helyhiány miatt nincsenek kiállítva.

A Kubinyi Ágoston Program arra is lehetőséget ad, hogy múzeumpedagógia előadásokat tartsunk. Ebbe szeretnénk bevonni fokozatosan a kerületi iskolákat. Meg szeretnénk szólítani az iskolás korosztályokat, akik tanórán belül tudnak ismereteket szerezni arról, hogy milyen lehetett az élet ezekben a lakásokban, milyen munkákat űztek az itt lakó emberek. Felmerült annak a lehetősége is, hogy együtt dolgozzunk Gévai Csilla írónővel, aki múzeumpedagógia jellegű programokat tarthat. Hamarosan megkezdjük vele is a közös munkát.

Folytatjuk munkánkat, hogy mind infrastrukturálisan, mind tartalmilag megújuljon kiállítóhelyünk. Az önkormányzat is támogat minket, hogy a Kubinyi Ágoston Programhoz hasonló pályázatokon induljunk. Szerencsés helyzet számunkra, hogy a kerület ennyire kiemelten foglalkozik velünk, és hogy állami pályázat keretében meg tudunk valósítani ilyen felújításokat és programlehetőségeket. Ez egy szerencsés konstelláció. A Budafoki Pincejárat programban továbbra is részt fogunk venni, hiszen eddig is az egyik állomása volt a Barlanglakás a Pincejáratnak, de azt szeretnénk, ha ezen felül is lennének olyan családi programok vagy fiataloknak szóló zenei programok, amibe még jobban be tudjuk vonni a kiállítóhelyet. Nyáron a Barlanglakás mélyudvara nagyon jó klímával rendelkezik, és akár 30-40 ember is le tud ülni. Ez egy rendkívül jó helyszín, ahol lehet szervezni több, különböző programot is. Reméljük, hogy a COVID után 110 %-ban tudjuk majd mindezt megvalósítani. A nyitás után, hét közben pedig továbbra is várjuk látogatóinkat telefonos egyeztetést követően. A vezetéseket továbbra is Appel Péter fogja vinni, akinek sokéves, lelkes munkája nagy segítség számunkra.

Olvasta már?