Film készült a rendőrség és a polgárőrség kibékíthetetlen ellentétéről

by nora.farmosi

Februártól látható a Budafok Yard című vígjáték az interneten.

Három éven át forgott, majdnem kétórás lett, és egy forint bevétele sem lesz annak a filmnek, amely a két örök rivális, a budafoki rendőrség és polgárőrség képzeletbeli ellentétéről szól. A Sörever című Youtube-sorozat készítőinek legújabb alkotásában a két hatóság együtt nyomoz egy orgazdával szemben, miközben egy fekete kiskecske felforgatja a kerületi kapitányságot. A Virág testvérek, Erik és Milán első nagyjátékfilmje profik és amatőrök közreműködésével, nulla forintból készült. Az alkotók nem kértek és nem is kaptak pénzt a munkához, de bíznak abban, hogy tízezrek nézik majd meg a Budafok Yardot, és hogy a sztorinak lesz folytatása.

Annak a nagyjából hatvan embernek tartották a január végi díszbemutatót, akik bármilyen formában részt vettek a film elkészítésében. Az eseménynek helyt adó Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola díszterme megtelt a színészekkel, filmesekkel és a hozzátartozóikkal. Még a vetítés előtt kértünk rövid interjút a rendező-operatőr Virág Milántól, aki először arról beszélt, hogy miért éppen Budafokon játszódik a történet.

– Azért éppen itt, mert itt lakunk, ideköt minden minket, és szeretjük a kerületet. Bízunk abban, hogy a vígjátékunkkal meg tudjuk szólítani ezt a nagyobb közösséget, és már akkor is elég nézője lesz a Budafok Yardnak, ha csak a kerületiek tekintik meg.

– A film arról szól, hogy kibékíthetetlen az ellentét a polgárőrség és a rendőrség között. Tényleg ez a helyzet Budafokon?

– Ez az alapkonfliktus valódi, de a történet kitalált. A rendőrség és a polgárőrség egymással együttműködve fog el egy orgazdát. Egyébként a helyi hatóságok nem tudtak arról, hogy egy ilyen filmet forgatunk, és reménykedem abban, hogy a bemutató után sem fognak neheztelni ránk.

– Egy közel kétórás film elkészítése sok pénzbe kerülhetett. Kitől kaptak segítséget?

– Nem kértünk anyagi segítséget senkitől, mert nem gondoltuk, hogy erre bárki adna pénzt. Megpróbáltunk mindent magunk finanszírozni, és a lehető legkevesebbet költeni, így például a szereplőink sem kaptak tiszteletdíjat. Az önkormányzattól annyi segítséget kaptunk, hogy a Magdolna Udvarban forgathattunk, ott alakítottuk ki a rendőrségi portát. Egyébként a film szinte kizárólag Budafokon forgott, csak néhány jelenet készült a szomszédban, a XI. kerületben, valamint Felvidéken, az egyik színészünk szülőfalujában. Mindent a saját szórakoztatásunkra, hobbiból csináltunk, és a három év alatt végig nagyon jól éreztük magunkat.

– Jó, de mégis miből élnek az alkotók?

– Én a munka mellett elvégeztem egy filmes képzést, és dolgozom, igaz, egészen más területen. A testvérem kaszkadőrnek tanul, és ő is dolgozik az iskola mellett. Ez egy amatőr film, és a tízéves szakmai tapasztalatunk ellenére még rengeteget kell tanulnunk, fejlődnünk minden téren. A színészeink között van már több profi, például Hajdu Steve, valamint olyanok, akik a Thália Tanodában végeztek. Úgy gondolom, hogy az ő közreműködésükkel és segítségükkel még a laikus szereplőkből is sikerült jó alakításokat kihozni.

– A filmet februártól a Youtube-on lehet majd megnézni, most mégis tartanak egy vetítést. Miért?

– A szereplőknek, a stábnak, a hozzátartozóiknak, vagyis a szűkebb körnek tartjuk ezt a mai díszbemutatót. Mást nem vártunk, hiszen ez egy zárt körű rendezvény. Reméljük viszont, hogy az interneten tízezres nézőtábora lesz majd februártól a Budafok Yardnak a Just Film It Youtube-csatornáján.

A film előzetesét ide kattintva lehet megnézni.

Olvasta már?