Fontos dolga lesz a kerületi kutyagazdáknak márciusban

by gaalt994

Ismét esedékes az ebösszeírás. Nem érdemes elfeledkezni róla, hiszen az komoly bírsággal járhat.

A törvény szerint a kerületi önkormányzat háromévente legalább egyszer köteles összeírni a kerületben tartott kutyákat. Erre az ebrendészeti feladatok ellátása érdekében, illetve a veszettség elleni oltás miatt van szükség. Budafok-Tétény a honlapján jelentette be, hogy 2023-ban ismét esedékes az ebösszeírás.

A törvény a kutyatulajdonosokat is kötelezi az adatszolgáltatása, amelyet akkor is végre kell hajtaniuk, ha a korábbi, 2020-as összeíráskor megtették. Aki ennek nem tesz eleget, az akár 150 ezer forintos állatvédelmi bírságot is kaphat.

Az ebgazdák március 31-ig kötelesek nyilatkozni házi kedvenceik adatairól, amelyet papír illetve elektronikus alapon is leadhatnak. Előbbi esetben a polgármesteri hivatalba kell bemenni, míg utóbbiban az önkormányzat honlapját kell felkeresni. Mindkét adatszolgáltatási módhoz pontos útmutatás itt.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy 2013 óta négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (chippel) megjelölve tartható. Az ebösszeírással kapcsolatos kérdésekben az önkormányzat az alábbi elérhetőségeken nyújt tájékoztatást:

Olvasta már?