Határt kell szabni a felelőtlen beépítéseknek

by gaalt994

Ahogyan a hétvégén megírtuk, a XXII. kerülettel szomszédos Újbudán nagy visszhangot kapott az a petíció, amely a Budafokkal is határos Duna-part beépítése ellen tiltakozik. 

A KörTér és a Védegylet civil ellenállást szerveznek, ugyanis úgy látják, hogy “az orvosi, iskolai, óvodai, bölcsődei kapacitások szűkössége, a pihenést biztosító zöldterületek túlterhelése, a hősziget-hatás, az átszellőzés akadályozása, a levegőszennyezés növekedése, az utak telítettsége, a parkolóhelyek hiánya a helyi lakosságnak az egészséges környezethez és az élhető városhoz való alapvető jogát sérti.” 

A felsorolt negatív hatások pedig nem csak a XI. kerületet fogják sújtani, hiszen a budafok-tétényi bölcsődék, óvodák, iskolák, középiskolák, a XXII. kerületi közlekedési és tömegközlekedési infrastruktúra, a sport és rekreációs területeink sem lennének képesek kiszolgálni a dokumentumban leírt, elképesztő számú új beköltözőt.

A kérdésben kikértük Tóth Endre (Momentum) önkormányzati képviselő véleményét.

Tóth Endre úgy véli, hogy a jelenleg zajló folyamatok első számú felelőse Újbuda egy évvel ezelőtt leköszönő vezetése. Mindemellett pártja, a Momentum érintett helyi szervezetei azonosulni tudnak a petíció céljával.  „Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy határt kell szabni a dél-budai térség felelőtlen mértékű beépítésének, és a lakásfejlesztéseket csak a megfelelő infrastruktúra kiépítésével együtt szabad engedélyeznie a helyi önkormányzatoknak. Bárcsak a kormány, vagy Újbuda egy éve megbukott fideszes vezetése is így gondolta volna! Akkor nem engedélyezte volna a petícióban szereplő újbudai Duna-parti rozsdaövezetben található ingatlanok felelőtlen léptékű beépítését (pl.: Buda-parti lakóparkok), és most nem aggódnának joggal a környéken élő civilek. Szerencsére tavaly új vezetőket választott Újbuda, és az új kerületvezetés megkezdte a területet érintő építési szabályzatok felülvizsgálatát, továbbá kedvező településrendezési szerződésekkel képviselik a lakosság érdekeit a beruházókkal szemben is. A céljuk az, hogy emberléptékű építési szabályozást alakítsanak ki a Duna-part mentén, és az új beköltözők számával arányosan növekedjenek az oktatási, egészségügyi, közlekedési, szabadidős kapacitások. Sajnos a kormány, illetve a korábbi fideszes polgármester által engedélyezett beruházásokat csak óriási kártalanítási költségek árán lehetne leállítani vagy módosítani, amely “békeidőben” is hatalmas teher lenne egy önkormányzat számára, de  az Orbán-kormány súlyos megszorításai miatt most végképp nem áll az önkormányzat rendelkezésére a fedezete. A petíció céljaival tehát azonosulni tud mind a budafok-tétényi, mind az újbudai Momentum vezetése, és reméljük, hogy  a jövőben közösen tudunk azon dolgozni, hogy a korábbi ciklus egyoldalúan befektetőpárti gyakorlatával szakítva végre a lakosság érdekeit szolgálják a dél-budai ingatlanfejlesztések.” – fejtette ki a képviselő.

A KörTér és a Védegylet által indított tiltakozó mozgalomhoz folyamatosan csatlakoznak újabb szervezetek: a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Város és Folyó Egyesület, a BME Zöld Kör, a Cargonomia és több másik szervezet állt már az ügy mellé. Legutóbbi cikkünk kapcsán olyan információk is eljutottak szerkesztőségünkhöz, miszerint a lakóövezeti szabályozás nem a legutóbbi vezetés, hanem még a Molnár Gyula vezette időszak öröksége, s később ezt csak milliárdos kártérítések árán lehetett volna felülírni. Ennek a kérdésnek még utánajárunk, a témát folytatjuk. 

Olvasta már?