Hét polgármester a Miniszterelnökséghez fordul a védőnők ügyében

by gaalt994

Budafok-Tétény is érintett, a levelet Karsay Ferenc is aláírta.

Az egészségügyben zajló átalakítások a budafok-tétényi Védőnői Szolgálat munkáját is érintik, ezért Karsay Ferenc polgármester és Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester közös egyeztetésre érkezett március 13-án a szakszolgálathoz, hogy a jövőbeni változásokról és megoldásokról beszéljenek.

“A legközelebb lévő kórházhoz tartoznának, ezért pogármestertársaimmal heten aláírtunk egy levelet, amelyben megfogalmaztuk a kifogásainkat. Úgy véljük, hogy annyira beágyazott, és a település életlében alapvető munkát végeznek a védőnők, hogy az ő helyük szervesen itt van, Budafok-Tétényben” – mondta a Promontor TV helyszíni riportjában Karsay, hozzátéve: mindenben támogatják a védőnők munkáját.

Azt jeleztük a Miniszterelnökséget vezető miniszternek (Gulyás Gergely – a szerk.), hogy gondolják át azt, hogy az önkormányzatok – ha gazdálkodásuk megengedi – magunk dönthessenek a védőnői szolgálat fenntartásáról. Mi egyértelműen arra szavazunk, hogy igen” – ismertette a levél tartalmát a polgármester.

Az egyeztetésen a jelen lévő védőnők is elmondhatták aggályaikat Karsay Ferencnek, illetve kérdezhettek is a polgármestertől.

“Nagyon remélem, hogy az önkormányzatnak sikerül elérnie, hogy a Védőnői Szolgálat továbbra is hozzá tartozzon. Maga a Védőnői Szolgálat 22 mint önkormányzati fenntartású, de önálló költségvetési szerv 2005 óta létezik. Én magam is úgy kezdtem itt dolgozni 2002-ben, hogy a szakrendelőhöz tartoztunk. Meg tudom erősíteni, hogy messze a legjobb verzió az összes közül az volt, amikor önálló intézményként az önkormányzat fenntartása alatt működtünk” – nyilatkozta Kincsverőné Pötörke Katalin, a szolgálat vezetője.

Az intézményvezető hozzátette: az a félelme, hogy a jól működő rendszer felszámolódna azzal, ha nem a budafok-tétényi önkormányzat lenne a fenntartó. Úgy véli, ez esetben akár komoly munkaerőhiány is lehet a kerületben védőnői területen. “Sokan attól tartanak, hogy ez a szakma teljes szétverését fogja eredményezni” – mondta.

Olvasta már?